Minder vmbo'ers uit onbemiddelde gezinnen naar hbo en integreren op kluitje werkt niet

Goedemorgen.

Drie Eritrese vrouwen die in totaal met 35 vrouwen in een huis onderdak vinden. Beeld Cigdem Yuksel

Terwijl u sliep

Vmbo'er uit onbemiddeld gezin kiest minder snel voor hbo
Vmbo'ers uit rijke gezinnen maken vaker de overstap naar het hbo dan leerlingen uit arme gezinnen. In totaal komt een op de vijf vmbo'ers binnen vijf jaar na het eindexamen terecht in het hoger beroepsonderwijs.

Ook Colombiaans parlement akkoord met vredesverdrag Farc
Het vredesakkoord tussen de Colombiaanse overheid en de guerillabeweging Farc is woensdag door het parlement goedgekeurd. Dat betekent dat het akkoord, dat een einde moet maken aan een conflict van meer dan 50 jaar, in werking kan treden.

Rotterdam en Arnhem kunnen na referenda bouwplannen doorzetten
De referenda in Rotterdam en Arnhem zijn uitgedraaid op een teleurstelling voor de aanvragers. Ondanks een felle campagne zijn ze er niet in geslaagd om omstreden bouw- en sloopplannen via het stemhokje te dwarsbomen.

Vliegtuig Colombia stortte neer door lege brandstoftanks
De brandstoftanks van het Boliviaanse ramptoestel dat maandagavond neerstortte in de buurt van de Colombiaanse stad Medellin waren leeg. Dat heeft de piloot minuten voor de crash gemeld aan de verkeerstoren.

Vandaag in het nieuws

Vandaag, op Wereld Aids Dag, wordt in Amsterdam het eerste aidsmonument van Europa onthuld. Het is een metershoog telraam aan de oever van het IJ dat symbolisch aftelt tot de ziekte de wereld uit is. In Leeuwarden staat de zogenaamde 'Jumbo-afperser' voor het gerecht. Hij kreeg eerder 8 jaar celstraf voor afpersen en het doen van bommeldingen bij diverse Jumbo-vestigingen in het noorden van het land. De Russen worden vandaag toegesproken door Vladimir Poetin. Hij houdt zijn jaarlijkse presidentiële rede. In Duitsland wordt de eerste Duitse editie van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo gepresenteerd.

De omslag van de eerste Duitse editie van Charlie Hebdo Beeld Charlie Hebdo

Aanraders van de redactie

Vijf vragen over het peilingverbod in Italië
Zondag stemmen de Italianen over een aantal belangrijke Grondwetswijzigingen. In de media gaat het nergens anders over, maar peilingen zijn niet meer toegestaan vijftien dagen voor de verkiezingsdag. Wat is het effect van een verbod op peilingen in aanloop naar verkiezingen? (+)

Dreiging en militaire macht sijpelen in Europa's scheuren
De persoonlijke website van Federica Mogherini opent prominent met dit citaat: 'Defensie is een van de geweldige bouwstenen om het proces van Europese integratie nieuw elan te geven. Europa is opgebouwd in golven (...). Het is nu tijd om de fundamenten te leggen voor een gemeenschappelijke defensie.' Ze zei dat begin september in de krant La Repubblica. Lees hier de column van Bert Wagendorp (+).

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Zal deze boeddha ooit nog terugkeren naar China?
Eeuwenlang werd de Patriarch Zhanggong in zijn dorp Yangchun aanbeden, tot zijn beeld in 1995 werd gestolen en bij een Nederlandse verzamelaar terechtkwam. De dorpelingen proberen hem met rechtszaken en wierook weer terug te krijgen (+).

In Wezep voelt 'Klein-Eritrea' als een dwangbuis
De gemeente Oldebroek dacht de oplossing voor het opvangprobleem te hebben: laat 35 Eritrese vrouwen in één pand samenwonen. Maar de vrouwen vinden het niks. De stress is enorm en van integreren komt weinig. 'Al wat we horen, is Tigrinya, Tigrinya, Tigrinya.' Lees hier de reportage (+).

Beeld Cigdem Yuksel / de Volkskrant

'Ik heb geen leugen weersproken'
Donderdag vertrekt interim-directeur Onno Jacobs bij FC Twente. Hij was simultaanschaker en crisismanager in één persoon. Hij slaagde erin de club te behouden voor de eredivisie, ondanks jaren van wanbeleid. De Volkskrant interviewde Jacobs (+).

Tv-recensie: Op YouTube kun je lekker haten, zonder te reageren
Hartstikke pittig is het, online-influencen. En van kliks alleen kun je niet leven. Dus ophouden met dat hatelijke commentaar (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden