Minder vakken op school, nieuwe 'leergebieden'

De basisvorming gaat er vanaf 2004 totaal anders uitzien. De leerlingen in de onderbouw van de middelbare school hebben straks niet meer vijftien maar slechts negen verplichte vakken....

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Adelmund van Onderwijs. Met de ingreep volgt zij in grote lijnen het advies van de Onderwijsraad. Eerder drongen de Onderwijsinspectie en de Tweede Kamer aan op ingrijpen.

Uit evaluaties blijkt dat het huidige lesprogramma van de basisvorming voor leraren en leerlingen niet goed werkbaar is. Door de vele vakken is de werkdruk te hoog en de lesstof te versnipperd. Ook het oorspronkelijke ideaal om alle leerlingen - van voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) tot voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) - op ongeveer hetzelfde niveau les te geven, werkt niet. Vwo'ers ervaren veel vakken als te gemakkelijk, vmbo'ers kunnen het niveau niet aan. In de praktijk houden scholen zich er ook niet aan: zij delen de leerlingen toch zoveel mogelijk in klassen op hun eigen niveau in.

Die praktijk wordt nu gelegaliseerd. De verplichte vakken moeten volgens Adelmund zijn: Nederlands, Engels, Wiskunde, Geschiedenis/Staatsinrichting, Aardrijkskunde, Lichamelijke Oefening, Kunstvakken en tenminste twee vakken uit het rijtje Techniek, Natuur-/Scheikunde, Verzorging en Biologie.

Deze vakken zullen van vmbo tot vwo op verschillende niveau's worden aangeboden. Ook overweegt Adelmund Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, Verzorging en Techniek samen te voegen tot het nieuwe leergebied Science.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden