Nieuws

Minder vaccinaties na correctie RIVM, landelijke besmettingscijfers nemen af

De belangrijkste coronacijfers van donderdag: er zijn 220 duizend minder vaccinaties gezet dan geschat en de Nederlandse besmettingscijfers dalen, maar niet overal.

 Vaccinatiecentrum Malle legt wachtlijst aan om te vermijden dat vaccins verloren gaan.  Beeld Aurélie Geurts
Vaccinatiecentrum Malle legt wachtlijst aan om te vermijden dat vaccins verloren gaan.Beeld Aurélie Geurts

Vaccinatiecijfers bijgesteld vanwege programmeerfout

Door programmeerfouten zijn de vaccinatiecijfers in Nederland overschat. Vooral het aantal prikken bij huisartsen werd te rooskleurig ingeschat, meldt het RIVM. Hierdoor zijn 220 duizend prikken te veel geteld. Bij huisartsen en zorginstellingen zijn 10 procent meer vaccinaties geteld dan daadwerkelijk zijn toegediend. Door de aanpassing zijn er in Nederland momenteel 5.265.860 prikken geregistreerd, ongeveer net zoveel als op dinsdag. De planning voor deze week is bijgesteld van 730 duizend prikken naar minder dan 650 duizend vaccinaties, zo blijkt uit het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Het is niet de eerste keer dat de cijfers achteraf veranderen. Begin februari werden de aantallen eerst naar boven en toen weer naar beneden bijgesteld. Half april nam het aantal geregistreerde prikken door een nieuwe rekenmethode juist in één klap met ruim 700 duizend toe. Bij het programmeren van die nieuwe methode zijn fouten gemaakt, blijkt nu. Zo is bij huisartsen ten onrechte meegerekend dat ze ook in het weekend prikken, en was de prikstop met AstraZeneca niet meegeteld. Het RIVM zegt wel zeker te zijn van de nieuwe cijfers.

In het meest recente advies heeft het Outbreak Management Team zijn zorgen geuit over het feit dat veel vaccins niet geteld worden, maar schattingen zijn gemaakt op basis van leveringen. Alleen de GGD’s en ziekenhuizen leveren consequent vaccinatiedata aan volgens het RIVM. Een woordvoerder van het RIVM roept instellingen op de gegevens consequent aan te leveren: ‘Als we kunnen tellen, hoeven we niet te schatten. Dan gebeuren deze fouten niet.’ Het instituut belt nu de vaccinerende zorginstellingen om het belang daarvan te benadrukken.

Landelijk minder besmettingen gemeld, maar toename in Brabant en Limburg

Het aantal gemelde besmettingen neemt op weekbasis verder af, maar niet overal. In het zuiden, waar de besmettingsgraad al erg hoog is, stijgen de cijfers nog. In de veiligheidsregio’s Limburg-Zuid en Brabant-Noord zijn meer dan vierhonderd besmettingen per 100 duizend inwoners gemeld, het Nederlands gemiddelde is 303. Beide regio’s melden, tegen de landelijke trend in, meer besmettingen dan vorige week. Tijdens de eerste golf werd het zuiden van Nederland ook verreweg het meest geraakt door het virus, in het najaar en de winter waren de landelijke verschillen een stuk kleiner.

In de Zaanstreek en in het zuiden van Zuid-Holland, tot afgelopen week de regio’s met het hoogste aantal gemelde besmettingen, daalt het aantal meldingen met meer dan 20 procent. In de Zaanstreek is het aantal positieve testen nu zelfs lager dan het landelijk gemiddelde.

Het RIVM heeft de afgelopen week zo’n 7.600 besmettingen per dag gemeld, 8 procent minder dan vorige week. Een deel van de daling wordt veroorzaakt door minder afgenomen testen op Koningsdag, maar al sinds vorige week vrijdag is een lichte afname zichtbaar in het zevendaags gemiddelde van nieuwe besmettingen. Het percentage testen dat positief is, stijgt verder, inmiddels is bijna 11 procent van de testen positief. Donderdag meldde het RIVM 7.344 nieuwe besmettingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden