Minder uitzendkrachten in industrie

Het aantal uitzendkrachten in de industrie daalt sterk. Werkgevers bieden hen vaste dienstverbanden aan vanwege het tekort aan vaklieden. Naast de omzetting van flexbanen in vaste banen stijgt de totale werkgelegenheid in de metaalindustrie met drieduizend banen....

Van onze verslaggever

De werkgevers in de metaal- en elektrotechnische industrie onderzoeken jaarlijks de gang van zaken in de sector. Het gaat om 2750 bedrijven met 330 duizend werknemers. Van de werknemers hadden tot voor kort 65 duizend, ofwel 20 procent, een tijdelijk contract. Het aantal flexkrachten daalt echter met eenvijfde, 13 duizend, doordat zij een vaste baan krijgen.

Aanleiding voor de omzetting van dit grote aantal flexcontracten in vaste banen is de flexwet en de tekorten aan vaklieden. De totale werkgelegenheid in de metaalindustrie groeit dit en volgend jaar met telkens zeker 1500 banen.

De werkgevers zijn ongemeen optimistisch over de gang van zaken. Zij verwachten liefst 5,5 procent omzetstijging in 2000. Ook als de metaalindustrie wordt uitgeplitst naar gespecialiseerde bedrijfsspoorten, blijft het optimisme overeind. Geen enkele deelsector voorziet volgend jaar dalende verkopen.

Werkgevers zijn bij hun inschatting door ervaringen toch enigzins voorzichtig geworden. Vorig jaar voorzagen zij voor dit jaar 4,5 procent groei. Dat was al een voorzichtige raming met het oog op de crises in Azië, Rusland en Zuid-Amerika. De groei stokt echter bij 3,5 procent groei. De groei werd mede hierdoor vooral in het eerste halfjaar afgeremd. Daarna is de groei echter weer stevig aangetrokken. Deze versnellende groei die blijkt uit de goed gevulde orderportefeuilles, geeft de ondernemers nu weer goede moed.

De marges en daarmee de winstcijfers staan echter onder druk. Vooral in het buitenland staan de prijzen onder druk. Die dalen met 2 procent. In Nederland blijven de prijzen echter stabiel. Gemiddeld dalen de verkoopprijzen dit jaar 1 procentpunt.

Het optimisme van bedrijven die gereedschap produceren lijkt onbegrensd. Zij verwachten volgend jaar 14 procent hogere omzet. Daar staat echter tegenover dat de omzet dit jaar met liefst 5 procentpunt daalde.

Een stabielere groei melden de producenten van landbouwwerktuigen zoals Greenland. Dit jaar stijgen de verkopen in de specialistische sector met 6,5 procent en volgend jaar met 5. De werkgelegenheid groeit navenant. Dit jaar steeg het aantal werknemers met 4 procent en voor volgend jaar wordt een toename met 4,5 procent voorzien. De ramingen lijken vrij veilig. De bedrijven hebben orders voor het eerste kwartaal.

Wie nog een bestelling bij de producenten van instrumenten of optische apparatuur zoals Oldelft wil plaatsen moet opschieten. Deze bedrijven heben al orders binnen voor de komende 58 weken. De verkopen stijgen hier toch slechts matig. Dit jaar wordt slechts 1 procent meer producten verkocht en volgend jaar 3,5 procent. De werkgelegenheid groeit dit jaar met 0,5 procent en volgend jaar met een procent.

De scheepswerven hebben ook al voor bijna een vol jaar werk. Zij hebben voor 47 weken orders op de plank. Dat ligt uiteraard aan het soort werk. Het bouwen van een enkele boot kost al snel enkele weken. De werven zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet. De verkoop stijgt dit jaar nog met 3 procent. Voor volgend jaar wordt echter 10,5 procent groei voorzien. De werkgelegenheidsgroei stokt echter. Na 5 procent groei dit jaar blijft het personeelsbestand volgend jaar stabiel. De werven hebben met het oog op de boordevolle orderportefeuille blijkbaar genoeg werknemers aangenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden