Minder terreurdreiging Zuidoost-Azië

De gevaarlijkste terroristennetwerken in Zuidoost-Azië zijn de afgelopen drie jaar ernstig verzwakt dankzij betere informatie, veelvuldige militaire operaties en de erosie van publieke steun....

Drie jaar na de laatste grote aanslag in de regio (een aanval op drie restaurants op Bali, waarbij 19 mensen om het leven zijn gekomen) zouden de financiële en logistieke steun van Al Qaida zijn opgedroogd en hebben extremistische organisaties in de regio moeite om overleven. Dit in tegenstelling tot de situatie in Pakistan en Noord-Afrika, waar organisaties die banden onderhouden met Al Qaida volgens Amerikaanse inlichtingendiensten juist sterker dreigen te worden.

In Indonesië hebben de autoriteiten sinds 2005 meer dan 200 leden van de Jamaah Islamiya opgepakt, en zijn enkele prominente leiders tot langdurige straffen veroordeeld. Op de Filipijnen is de organisatie Abu Sayyaf teruggedreven naar een handvol zuidelijke eilanden en zijn enkele van haar belangrijkste officieren omgekomen. Volgens experts zou de groepering niet meer dan 200 leden tellen, terwijl dat er in 2001 nog ruim 1.000 waren.

Indonesië en de Filipijnen worden bij hun strijd geholpen door de Verenigde Staten en Australië. Zo zijn er meer dan 500 Amerikanen, inclusief experts van de commando’s, de FBI en de CIA, permanent aanwezig op een basis op het Filipijnse eiland Mindanao. Onlangs heeft het Pentagon voor 27 miljoen dollar aan surveillancestations langs de kust van de Filipijnen, Maleisië en Indonesië geplaatst, die zijn uitgerust met speciale radars en hittegevoelige camera’s. De Australische politie heeft Indonesië geavanceerde elektronische surveillance apparatuur cadeau gedaan en helpt met het monitoren van telefoongesprekken.

Indonesië en de Filipijnen hebben elk echter voor een verschillende aanpak gekozen. Zo behandelt Jakarta verdachten zo goed mogelijk en moedigt hen aan om over te lopen of informatie door te spelen. Volgens Indonesië wekt de regering door deze aanpak niet de indruk een vijand van de islam te zijn.

De Filipijnse campagne tegen Abu Sayyef wordt juist gedomineerd door militaire actie, wat een deel van de bevolking het gevoel geeft dat Manilla alle moslims als een bedreiging beschouwt.

Zo beschuldigt de regering het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront ervan banden te onderhouden met Abu Sayyef. Deze organisatie vecht al decennia voor een onafhankelijke Islamitische staat op Mindanao, maar is nu in onderhandeling met Manilla.

Volgens antiterrorisme-experts kan deze benadering zich tegen de regering keren. ‘Amerikaanse strijdkrachten helpen het Filipijnse leger en gebruiken civiele actie om een wig te drijven tussen rebellen die onafhankelijkheid nastreven en de islamitische bevolking’, staat in een rapport van de International Crisis Group. ‘Maar als het hun doel is om Abu Sayyef en de internationale strijders te verslaan, creëren ze op die manier alleen maar onnodige vijanden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden