Minder technisch hoogopgeleiden; Nederland bungelt onderaan

Het aantal hoogopgeleiden met een technische opleiding daalt in Nederland. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Had tien jaar geleden 12 procent van de 25- tot 35-jarigen een hoger technisch diploma, in 2014 was dat nog maar 9 procent. Nederland bungelt daarmee onderaan in de Europese Unie. Alleen Luxemburg scoort nog lager. In Duitsland haalt 20 procent van de afgestudeerden een technisch diploma, tweeënhalf keer zoveel als in Nederland.

Nanda Troost
Studenten op de TU in Delft en hun ontwikkelde 3d-printer. Beeld Marcel van den Bergh /  de Volkskrant
Studenten op de TU in Delft en hun ontwikkelde 3d-printer.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Deze cijfers lijken haaks te staan op de ontwikkelingen in het middelbaar onderwijs. Op de havo en het vwo is het profiel natuur en techniek steeds populairder geworden, zowel bij jongens als bij meisjes. Ook het aantal studenten dat aan technische opleiding begint in het hoger onderwijs neemt toe, maar niet zo snel als op de havo en het vwo gebeurt. Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.

Overheid, onderwijs en bedrijfsleven voeren al jaren lang campagne om meer studenten richting techniek te krijgen met campagnes als Kies Exact en het Techniek Pact waarvoor het bedrijfsleven miljoenen heeft uitgetrokken. Deze cijfers geven juist aan hoe belangrijk dergelijke campagnes zijn, zegt de woordvoerder van technologie-ondernemersvereniging FME. 'Het probleem erkennen we. En het gaat ook langzaam maar zeker de goede kant uit. We willen dat vier op de tien jongeren voor een technische opleiding kiest. Op het mbo is dat inmiddels twee op de tien, in het hoger onderwijs drie op de tien. We zijn dus nog niet klaar.'

Beroep buiten de techniek

Niet alleen komen minder jongeren met een technische diploma van hbo of universiteit, degenen die dat wel doen kiezen daarna vaak voor een beroep buiten de techniek. Van de hoogopgeleide technici tussen de 25 en 35 jaar werkt minder dan de helft (47 procent) in een technisch beroep. Bij vrouwen is dat nog minder: 29 procent. Vrouwen werken dan vaak als ingenieur of architect, mannen als ingenieur of technicus op het gebied van bouwkunde of natuur. Vrouwen die niet voor de techniek gaan kiezen een commercieel, creatief of taalkundig beroep, mannen werken vaker in de ICT.

Werkgevers hebben nog een slag te maken, zegt Chris van Bokkum, directeur van TechniekTalent.nu, een platform van werkgevers- en werknemersorganisaties die jongeren enthousiast wil maken voor de sector. 'We weten dat vrouwen denken dat het lastig is werk en privé te combineren, of om in deeltijd te werken.'

Uit andere onderzoeken blijkt dat Nederland nog altijd een redelijk traditionele arbeidsmarkt heeft. 'Jongens die zich daarop oriënteren zien heel andere dingen dan meisjes', zegt de woordvoerster van het CBS. 'Meisjes zien ook weinig vrouwen in een technisch beroep. Er zijn weinig rolmodellen, terwijl juist dat zou stimuleren.' In alle EU-landen studeren minder vrouwen in het hoger onderwijs af in een technische richting, blijkt verder. Ook hier bungelt Nederland, met 4 procent, onderaan. Alleen in Luxemburg en Ierland doen vrouwen het nog slechter. In Duitsland heeft 8 procent van de vrouwen in het hoger onderwijs een technisch diploma techniek.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden