Minder taxibusjes voor leerlingen

Het leerlingenvervoer wordt in meer dan honderd gemeenten flink versoberd. Door bezuinigingen komen alleen kinderen met een zware lichamelijke of verstandelijke handicap nog in aanmerking voor een taxibusje.

AMSTERDAM - Anna Schipper, adjunct-directeur van scholenorganisatie VOS/ABB, vreest dat leerlingen uit het speciaal onderwijs thuis komen te zitten omdat ouders zelf vervoer moeten regelen. 'Zij zijn niet in staat om kinderen naar een school op grote afstand te brengen. Of de kinderen zijn vanwege beperkingen niet in staat om met de bus of de fiets te gaan.'


Vanaf dit schooljaar krijgen gemeenten geen vergoeding meer voor het leerlingenvervoer, bovenop andere bezuinigingen op het gemeentefonds. Daarom kiezen veel gemeenten ervoor strenger te beoordelen welke leerling welk vervoer nodig heeft. 'Gemeenten moeten zorg dragen voor vervoer, maar ze mogen zelf bepalen hoe ze dat doen. Voor leerlingen die met de bus of de fiets kunnen, hoeft geen speciaal busje rond te rijden. Er komt niemand thuis te zitten, dat kan ook niet in verband met de leerplicht,' zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).


Wettelijk zijn gemeenten verplicht om ouders een vergoeding te geven voor het vervoer van hun kind naar school omdat niet alle vormen van onderwijs dichtbij huis worden aangeboden. Dit geldt voor verstandelijk of lichamelijk beperkte leerlingen (speciaal onderwijs), maar ook voor bijvoorbeeld zeer gelovige kinderen (bijzonder onderwijs). Voor zo'n honderdduizend leerlingen wordt in Nederland vervoer geregeld.


De discussie over het leerlingenvervoer mag, wat Schipper van VOS/ABB betreft, genuanceerder worden gevoerd als het gaat om leerlingen die op basis van religie of levensbeschouwing naar een school verder van huis gaan. Schipper: 'Ouders kiezen ervoor om hun kinderen naar een gereformeerde of islamitische school te sturen, terwijl er openbaar onderwijs is waar deze religies worden gerespecteerd. Je kiest niet voor een beperking.'


De Friese gemeente Gaasterland-Sloten nam onlangs een motie aan waarin staat dat leerlingen die op basis van godsdienst of levensovertuiging een school kiezen, geen aanspraak meer kunnen maken op een vervoersvergoeding. Gaasterland-Sloten riep andere gemeenten op de motie te steunen om meer draagvlak te krijgen voor een wetswijziging.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden