Minder subsidie Wereldmuseum: 25 ontslagen

Het Wereldmuseum in Rotterdam wil 25 medewerkers ontslaan. Bij het museum voor niet-westerse kunst blijven na de ontslaggolf nog twaalf banen over. Het omstreden plan van directeur Stanley Bremer om 60 miljoen euro te verdienen aan de verkoop van de beroemde Afrika-collectie lijkt fikse vertraging op te lopen.

AMSTERDAM - Het Rotterdamse college van B en W vindt Bremers voornemen voorbarig. Toch zijn ook bij andere musea in Nederland ontslagen gevallen, zoals bij het Groninger Museum en het Rijksmuseum Twenthe. Het Stedelijk Museum in Amsterdam moet mogelijk medewerkers aan de kant zetten nu het 4 miljoen euro minder subsidie krijgt dan gevraagd.

Het ontslaan van 25 personeelsleden (bij het Wereldmuseum 21 van de 33 fte's) is echter nog niet eerder voorgekomen. Enkele jaren geleden telde het museum nog 57 voltijdbanen.

Volgens directeur Bremer wordt het Wereldmuseum onevenredig hard getroffen, heeft hij de gemeenteraad laten weten. Het raakt van de ruim 5 miljoen euro gemeentelijke subsidie bijna 1,75 miljoen euro kwijt. Bremer wil daarom ook de gratis openstelling van de vaste collectie afschaffen en een depot sluiten.

Bremer schokte vorig jaar zijn collega's van andere volkenkundige musea met zijn plan om op grote schaal te gaan ontzamelen. De verkoop van de Afrika-collectie zou tientallen miljoenen euro's hebben moeten opleveren. De opbrengst van het beleggingsfonds dat ermee zou worden gecreëerd, zou bestemd worden voor de exploitatie. Volgens de andere musea is een collectie geen handelswaar.

Bremer heeft volgens een woordvoerster van de gemeente te horen gekregen dat hij zich voorlopig niet rijk moet rekenen aan een eventuele verkoop. De collectie van het Wereldmuseum is eigendom van de gemeente Rotterdam. Aan Bremers plan zitten te veel haken en ogen om het op korte termijn uit te voeren.

Bremer heeft van het Rotterdamse college te horen gekregen dat hij een nieuwe meerjarige begroting moet indienen. Die krijgt hij niet rond zonder fors in de organisatie te snijden. Het is nog wel mogelijk één thematentoonstelling per jaar te maken, maar de kosten voor een tweede moeten volledig 'uit de markt' worden gehaald. Lukt dat niet, dan dreigen de inkomsten nog verder omlaag te gaan.

Het Wereldmuseum wil zich de komende jaren richten op kunst uit Azië en Oceanië. Mede om die reden wil Bremer de Afrikaanse kunst 'ontzamelen'. In zijn advies over de plannen opperde de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur eerder dit jaar geen principieel bezwaar. Maar hij vond de financiële onderbouwing 'erg speculatief'.

Onder leiding van Stanley Bremer is het Wereldmuseum er de afgelopen jaren in geslaagd steeds meer eigen inkomsten te verwerven door een stevige commerciële aanpak. Volgens de directeur is dat noodzakelijk omdat de overheid zich de komende jaren steeds meer als financier zal gaan terugtrekken. Volgens hem moeten er nieuwe bedrijfsvoering- en financieringsmodellen worden ontwikkeld. Bremers aanpak wordt met grote belangstelling gadegeslagen in de museumwereld.

Binnen het museum zijn al enkele personeelsbijeenkomsten gehouden over de plannen. De kosten van het ontslag van het personeel bedragen 6 miljoen euro, zo blijkt uit een gezamenlijke brief van Bremer en de ondernemingsraad.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden