Minder studenten kunstopleidingen

Hogescholen met kunstopleidingen gaan meer samenwerken, zich meer richten op talentontwikkeling en minder studenten opleiden. Staatssecretaris Zijlstra van Cultuur reageert tevreden.

De hogescholen met kunstopleidingen gaan vanaf 2015 1.383 mensen minder opleiden dan de 8.932 die er in 2010 ingeschreven stonden. Dat staat in een plan dat de opleidingen dinsdag presenteerden aan demissionair staatssecretaris Zijlstra van Cultuur.


Ook willen de kunstopleidingen nauwer samenwerken. Door afstudeerrichtingen aan elkaar over te dragen hopen de opleidingen geld te besparen. Scherpere profilering moet ook de keuze voor aankomende studenten gemakkelijker maken.


Het plan volgt op het sectorplan Focus op toptalent uit juli 2011, waarin de zestien hogescholen met kunstopleidingen afgesproken hebben minder studenten op te leiden. Toen waren alleen de percentages bekend. Opleidingen autonome beeldende kunst en vormgeving moeten in het studiejaar 2015-2016 776 minder studenten opleiden dan de 4.105 in 2010. De conservatoria moeten over die zelfde periode krimpen van met 440 studenten, van 3.994 naar 3.552.


Staatssecretaris Zijlstra reageerde positief op het sectorplan uit 2011, maar hij wilde ook dat er duidelijke afspraken zouden komen over samenwerking. Die zijn nu voor een deel uitgewerkt in het nieuwe plan waarin de voornemens voor de sector muziek, autonome beeldende kunst en vormgeving zijn uitgediept. Volgend studiejaar zullen nadere voorstellen worden ontwikkeld voor de kunstdisciplines Theater, Dans, Bouwkunst, Film/TV en de kunstvakdocentopleidingen.


Een van de plannen in de muzieksector is het opgaan van de negen conservatoria in vijf samenwerkingsverbanden, waarin elke instelling een eigen specialisatie heeft. Bepaalde afstudeerrichtingen zullen overgedragen worden. De opleiding tot harpspeler bijvoorbeeld, verhuist van Utrecht naar Amsterdam.


Conservatorium Maastricht zal zich de komende jaren profileren op klassiek en jazz, terwijl het Fontys Conservatorium Tilburg zijn focus legt op de 'crossover' tussen klassiek, lichte muziek en pop.


De samenwerking tussen de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en het Conservatorium van Amsterdam op het gebied van Oude Muziek wordt geïntensiveerd. De twee instellingen bundelen ook hun krachten in de relatief jonge School of Music and Technology van de HKU.


Codarts Rotterdam en de Hogeschool der Kunsten Den Haag (KABK) krijgen één interfaculteit voor docent en educatie. De kunstinstelling ArtEZ in Arnhem, Enschede en Zwolle is plannen aan het ontwikkelen voor een nieuw samenhangend curriculum in jazz, pop en klassiek.


Bij de opleidingen voor autonome beeldende kunst en vormgeving is de meest vergaande samenwerking die tussen de Fontys, Zuyd Hogeschool, Avans en de Design Academie Eindhoven. Onder de naam Bureau Zuid worden studenten onder één noemer binnen gehaald. Door gezamenlijk masters en vooropleidingen aan te bieden willen de instellingen werken aan een herkenbaar internationaal gezicht.


In de Randstad gaan de beeldende kunstopleidingen zich specialiseren in 'pure' autonome kunst (Gerrit Rietveld Academie), onderzoek (KABK) en commerciële vormgeving en innovatie (Hogeschool Rotterdam).


De kunstopleidingen gaan de handen ineenslaan op het gebied van talentonwikkeling en het verbeteren van vooropleidingen. Dit gebeurt onder de naam Taskforce Talentontwikkeling onder leiding van de KABK en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De hogescholen schrijven jaarlijks een voortgangsrapportage . De eerste verschijnt in juni 2013.


Binnen de opleidingen komt meer focus te liggen op ondernemerschap. Volgens de HBO-raad, die het rapport samenstelde, zijn afgestudeerden bij kunstvakopleidingen bij uitstek ondernemend en dat 'sluit nauw aan bij de vernieuwingen in de sector van de creatieve industrie'. Het rapport werd geleid door Nienke Meijer (lid College van Bestuur Fontys Hogescholen) en Tijmen van Grootheest (voorzitter Gerrit Rietveld academie).


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden