Minder stookkosten dankzij ventilatorkastje

Hij is nog niet op de markt, maar radiatorventilator Speedcomfort won al wel een groene prijs.

Radiatorventilator van Speedcomfort.

Kleine ingrepen die snel voor flinke energiebesparingen in huis zorgen. Altijd fijn. De Speedcomfort claimt zo'n oplossing te zijn. Drie ventilatoren zorgen dat de warmte van de radiator versneld in de ruimte komt, wat veel energie kan besparen. Onder andere doordat de watertemperatuur van de cv-installatie kan worden bijgesteld tot onder 60 graden.

Hoe werkt het? Vier magneten klemmen een kastje met de ventilatoren tussen de twee platen van een dubbele plaatradiator (minimale ruimte tussen de platen is 7 centimeter). Voor een grote radiator zijn meerdere van die apparaatjes nodig. Ze slaan automatisch aan bij een temperatuur van boven de 30 graden Celsius en draaien op stroom uit het stopcontact.

'De energie die de ventilatoren gebruiken om te draaien, is verwaarloosbaar klein in vergelijking met de besparing', zegt Jan Tjemme van Wieringen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Hij is enthousiast over het product, omdat de ventilator veel sterker is dan vergelijkbare producten (Radiatorbooster) op de markt. 'Hierdoor ontstaat een veel sterkere luchtstroom, neemt de warmte-afgifte toe en warmt de kamer sneller op.'

Product: Speedcomfort

Prijs: euro 50,-

Verkrijgbaar: Vanaf februari

Oordeel: ***

Groenste idee

Recentelijk won Speedcomfort de prijs voor het groenste idee van Nederland bij het NPO-programma Nederland wordt groen. Een idee, omdat het product pas in februari op de markt komt. Er is ook nog geen onafhankelijk testrapport beschikbaar, waardoor niet is te toetsen of de beloofde 30 procent besparing wordt gehaald. Van Wieringen heeft zo zijn twijfels. 'Een verhoogde warmte-afgifte is niet gelijk aan besparing.'

De uiteindelijke besparing is volgens hem afhankelijk van de cv-installatie, zoals de eerder genoemde watertemperatuur. Dit kan, in combinatie met 'waterzijdig inregelen', het gelijkmatiger opwarmen van radiatoren, zeker ruim 10 procent besparing opleveren. Voor waterzijdig inregelen is wel een installateur nodig à circa 200 euro.

De Speedcomfort levert een bijdrage aan de besparing als deze aanpassingen ook worden doorgevoerd. 'Dit is het proberen waard', zegt Van Wieringen. 'Maar hoeveel de Speedcomfort bijdraagt aan de totale besparing is nog niet te zeggen.'

Een iets minder gemakkelijke oplossing dan gehoopt. Wat wel te prijzen valt, is dat voor het kastje van de ventilatoren geen fossiele grondstoffen zijn gebruikt en dat de overige materialen zijn te recyclen. Bovendien zijn ze in elkaar gezet door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden