Minder sterfgevallen door betere narcose

In het overigens interessante artikel, ‘Onderzoek kanker wacht op doorbraak’ (Binnenland, 7 februari) wordt ingegaan op onder meer de sterfte van kanker in Nederland....

Voor longkanker specifiek (jaarlijks meer dan 8.000 sterfgevallen) verwachten experts weinig van bevolkingsonderzoek. Hoogleraar Sjoerd Rodenhuis, hoogleraar epidemiologie van het Nederlands Kanker Instituut, zei dat er met CT-onderzoek veel wordt gezien en dat je daar op af zou moeten gaan. Ook zei hij dat er waarschijnlijk meer mensen door narcosefouten tijdens dit onderzoek sterven dan aan kanker.

De overigens nergens onderbouwde veronderstelling dat sterfte gerelateerd aan narcose hoger is dan sterfte aan longkanker is onjuist en geeft een verkeerd beeld van zaken, in de toch al door angst geregeerde discussie rond narcose.

Binnen de peri-operatieve anesthesiologische zorg wordt continu geïnvesteerd in het verhogen van de kwaliteit van patiëntenzorg, opleiding en onderzoek.

Deze toename van kwaliteit heeft in de loop der jaren geresulteerd in een dusdanige toename van veiligheid van narcose, dat deze voor patiënten te vergelijken is met de veiligheid van de commerciële burgerluchtvaart en dat de anesthesie gerelateerde sterfte vele malen lager is dan de sterfte aan longkanker.

Ik hoop dat dit voor de toch vaak angstige patiënt, meestal banger voor de narcose dan voor de operatie, een geruststellende gedachte is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden