Update

Minder politici bedreigd in 2011

In de regio Den Haag zijn vorig jaar minder politici bedreigd dan in 2010, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag. In 107 gevallen van bedreiging aan het adres van landelijke politici en personen in de regionale politiek in Haaglanden was volgens justitie sprake van strafbare feiten. In 2010 vond het OM nog 201 gevallen strafbaar.

Het grootste mikpunt van bedreiging is al jaren Geert Wilders. Ook het aantal verwensingen aan zijn adres nam fors af. Beeld ANP
Het grootste mikpunt van bedreiging is al jaren Geert Wilders. Ook het aantal verwensingen aan zijn adres nam fors af.Beeld ANP

In totaal kreeg het Team Bedreigde Politici van politie Haaglanden 253 meldingen binnen, maar de meeste gevallen waren volgens het OM niet strafbaar. Van de 107 meldingen die mogelijk wel strafbaar waren, zijn er 44 opgelost en zijn er 36 nog in onderzoek. In 10 gevallen bleek er alsnog geen zaak te zijn en in 17 zaken is geen verdachte gevonden. Veel van de bedreigingen bleken door minderjarigen te zijn gedaan.

Een precieze reden voor de daling kan het OM niet geven, maar er zijn wel een paar zaken die mogelijk hebben bijgedragen. Zo waren er in 2011 geen verkiezingen en in 2010 wel. Rond die verkiezingen was toen een bedreigingspiek. Verder is er in 2011 lesmateriaal gekomen over digipesten, waarin onder meer wordt uitgelegd wat de (strafrechtelijke) gevolgen kunnen zijn van bedreigingen via internet.

Ten slotte is het mogelijk dat mensen inmiddels wel weten dat zij op internet niet zo anoniem zijn als ze misschien eerst dachten. Er werden bijvoorbeeld in 2011 diverse mensen aangehouden die via Twitter bedreigingen hadden geuit. Het overgrote deel van de bedreigingen wordt per e-mail verstuurd of anoniem op internet gezet, onder andere in de vorm van raps of filmpjes. Dreigbrieven en -telefoontjes worden ook nog steeds verstuurd en gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden