nieuwsrivm-cijfers

Minder opnamen en besmettingen, effect vaccins steeds beter zichtbaar

Niets lijkt de versoepelingen van 5 juni nog in de weg te staan. De nieuwe instroom in de ziekenhuizen is in een week tijd met ruim eenderde gedaald, en voor de vijfde week op rij zijn er minder besmettingen gemeld. Vooral bij 60-plussers, waar de vaccinatiegraad het hoogst is, neemt het aantal ziekenhuisopnamen snel af. Het effect van de coronavaccinaties wordt volgens het RIVM steeds duidelijker.

De besmettingscijfers zijn nu, met gemiddeld minder dan 3 duizend meldingen per dag, op het niveau van eind september. Dit komt niet alleen doordat minder mensen zich laten testen, het percentage van de testen dat positief is daalt ook. Het aantal gemelde besmettingen daalde met 18 procent in een week tijd. Volgens de berekeningen van het RIVM zijn nu 73.984 personen besmettelijk voor anderen, voor het eerst sinds december 2020 minder dan 100 duizend.

Als het aantal nieuwe opnamen van coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen, gaan per 5 juni onder andere restaurants, bioscopen en musea weer open. De nieuwste cijfers van het RIVM bevestigen de dalende trend, vooral bij ouderen. Hoewel het aantal ziekenhuisopnamen in alle leeftijdsgroepen daalt, is de afname minder snel bij veertigers en vijftigers dan bij 60-plussers. Hierdoor liggen er nu ongeveer evenveel coronapatiënten tussen de 40 en 59 in het ziekenhuis als 60 tot 79-jarigen. Tot half mei was meer dan de helft van de opgenomen covidpatiënten boven de 60.

Het percentage positieve testen daalt deze week van 10,4 naar 9 procent. Het is anderhalve maand geleden dat minder dan 10 procent van de uitgevoerde testen positief was. Ruim 212 duizend Nederlanders lieten zich afgelopen week testen bij de GGD’s, dat is 11 procent minder dan een week eerder. Het dalende percentage positieve testen betekent dat de afname van het aantal meldingen niet alleen komt doordat er minder getest wordt.

Nog steeds daalt het aantal besmettingen in vrijwel alle leeftijdsgroepen, alleen bij kinderen tot 12 jaar lopen de cijfers op, er zijn 4 procent meer meldingen dan vorige week. Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn ook de enige groep waar de afgelopen week meer is getest, net na de afloop van de meivakantie.

Vrijwel overal daalt het aantal gemelde besmettingen. Alleen in de veiligheidsregio's Drenthe en Gooi- en Vechtstreek is een lichte toename van het aantal meldingen te zien. De meeste positieve testen waren vorige week in Limburg-Noord, Brabant-Noord, en Rotterdam-Rijnmond, meer dan 150 per 100 duizend inwoners. Het landelijk gemiddelde is 119.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden