NieuwsRIVM-cijfers

Minder nieuwe ziekenhuisopnamen, 115 sterfgevallen gemeld

Voor de derde dag op rij meldt het RIVM minder nieuwe ziekenhuisopnamen als gevolg van het coronavirus. Er zijn 253 nieuwe covid-19-patiënten in het ziekenhuis geregistreerd. Gisteren was de toename nog 336. De groei van het aantal ziekenhuisopnamen lijkt dus af te vlakken. Er zijn 115 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd door het RIVM.

Gistermiddag meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dat er 1.360 patiënten op de intensive care verblijven. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, was voorzichtig optimistisch: ‘We hebben momenteel voldoende aanbod aan IC en niet-IC-bedden. Dat is geruststellend.’ Hij benadrukte dat het belangrijk is dat iedereen zich aan de maatregelen blijft houden. In Brabant, waar nog steeds verreweg de meeste corona-patiënten in het ziekenhuis liggen, is de dalende trend ook zichtbaar

De afgelopen weken was er in het weekeinde ook een kleinere afname van de groei van ziekenhuisopnamen te zien. Een deel van deze afname kan veroorzaakt worden door vertraging in de registratie, maar ook doordat patiënten vaak het weekend nog even afwachten voordat ze zich met klachten melden. 6.875 personen zijn nu vanwege covid-19 opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Als iemand enige dagen na een positieve test wordt opgenomen in het ziekenhuis is dit niet altijd bekend bij het RIVM.

Er zijn 115 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd door het RIVM. Voor een groot deel zijn dit sterftes van eerdere dagen. Dit is beduidend minder dan de 164 van gisteren. Het dodental komt hiermee op 1.766. Drie van de overledenen zijn tussen de 25 en 50 jaar. Alledrie leden al aan een andere aandoening, zo meldt het RIVM. De helft van de overleden patiënten is 81 jaar of ouder. Er zijn tot nu toe 267 patiënten op de intensive care overleden, zo blijkt uit cijfers van de Stichting NICE. Door drukte in de ziekenhuizen kan dit getal nog niet volledig zijn.

Er zijn nu 17.851 positief geteste patiënten in Nederland, 1.224 meer dan een dag eerder. Het werkelijke aantal besmettingen zal hoger liggen, niet iedereen wordt getest.

Elke dag publiceren het RIVM, de ziekenhuizen, wereldgezondheidsorganisatie WHO en allerlei landen cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar welke cijfers zijn belangrijk? En hoe moeten we ernaar kijken? We zetten de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

De nieuwste ontwikkelingen rond het coronavirus leest u in het liveblog.

Heldere analyses, de laatste cijfers, vraag en antwoord, reportages en meer staan overzichtelijk bij elkaar in het dossier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden