Minder nieuwe auto’s

Hoge kosten drukken verkoop in Europa...

AMSTERDAM De Europese automarkt zucht onder de dure benzine. In mei werden er 7,8 procent minder nieuwe auto’s in Europa verkocht dan in mei 2007. Vreemd genoeg wijkt Nederland van die trend af. Hier steeg de verkoop juist met 9,1 procent.

Automobilisten zijn vooral gevoelig voor twee dingen: de prijs van hun voertuig en die van de brandstof die erin moet. Neemt een regering nieuwe belastingmaatregelen die de prijs verhogen – denk aan heffingen als de slurptaks, of een bonus voor een ‘schone’ auto –, dan merken autoverkopers dat meteen.

De jongste cijfers van de Europese vereniging van autofabrikanten ACEA lijken dat te bevestigen. Het aantal kentekenregistraties liep terug van 1,45 miljoen in mei vorig jaar naar 1,33 miljoen een jaar later.

Wie de cijfers per land bekijkt, blijft echter met vragen zitten. Waarom laten Spanje en Italië een min van respectievelijk 24,3 en 17,6 procent zien, en Nederland een plus van 9,1? Een woordvoerster van ACEA wijt de daling in Spanje en Italië aan diverse belastingmaatregelen. Spanje geeft bezitters van een minstens tien jaar oude auto een bonus van bijna 500 euro als zij die auto inruilen voor een nieuwe. Maar niet als het een benzineslurper is, zoals een fourwheeldrive, want die is slecht voor het milieu. En precies dat type is populair in Spanje.

De RAI, de vereniging van de autobranche, snapt er helemaal niets van dat de verkopen in Nederland in mei tegen de trend in zijn gestegen. ‘Misschien door de roettaks?’, vraagt een woordvoerder zich af. Sinds 1 april moet de koper van een dieselauto zonder roetfilter een roettaks betalen. Maar fabrikanten hebben gebruikgemaakt van een overgangsregeling in de Nederlandse wet. Die biedt twee maanden uitstel. ‘Als daar veel gebruik van is gemaakt, zijn er in mei nog snel veel van zulke auto’s verkocht’, zegt de woordvoerder.

In West-Europa werd vooral Toyota (-22 procent) minder verkocht. Ook Ford (-8,6) en Volkswagen (-8,1) leverden in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden