Minder Mozart na staking musici

Het Lincoln Center heeft het grootste deel van het befaamde Mostly Mozart Festival-programma moeten schrappen wegens een arbeidsgeschil met de musici....

Van onze correspondent Bert Lanting

Het gratis openingsconcert van het zomerfestival werd op het laatste moment afgeblazen, nadat de leden van het Mostly Mozart Festival Orkest hadden besloten in staking te gaan. Daarop besloot de directie van het Lincoln Center alle concerten met dit orkest te schrappen. Van de geplande 31 concerten gaan er 17 niet door.

De directie van het Lincoln Center sprak haar teleurstelling uit over het besluit van het 42 leden tellende ensemble. 'Waar we ons vooral zorgen over maken is de indruk die hun actie zal maken op het Mostly Mozart publiek', zei Jane Moss, de adjunctdirectrice van het centrum.

Volgens de directie is het extra teleurstellend omdat de twee partijen het vrijwel eens waren over een nieuwe CAO. Op vrijwel alle punten, waaronder salaris, pensioen en werkomstandigheden, was volgens het centrum al overeenkomst bereikt.

Het breekpunt werd de eis van de directie dat de nieuwe muzikaal directeur, die door de festivalleiding wordt benoemd, het recht krijgt orkestleden om artistieke redenen te ontslaan, zonder toestemming van de andere leden van het gezelschap.

Volgens Moss was het Lincoln Center bereid de CAO-voorwaarden te accepteren en nog te onderhandelen over de bevoegdheden van de muzikaal directeur.

Maar dat was voor de orkestleden onaanvaardbaar. Bill Moriarty, de voorzitter van de lokale afdeling van de Amerikaanse vakbond van musici, zei te vrezen dat 'er iemand komt, die om zijn macht te tonen meteen tien of vijftien mensen ontslaat. Dat is onze ervaring bij andere orkesten.'

Volgens de huidige regeling bij het ensemble bepalen de orkestleden gezamenlijk of een van de orkestleden wegens onvoldoende prestaties moet vertrekken. 'We vinden dat een nieuwe directeur niet het recht mag krijgen meteen bij aankomst een hoop mensen op straat te zetten', aldus Moriarty.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden