Minder moslims vinden zelfmoordaanslag geoorloofd

WASHINGTON (ANP) - Minder inwoners van moslimlanden vinden zelfmoordaanslagen een geoorloofd middel om de islam te verdedigen, blijkt uit Amerikaans onderzoek waar de BBC over berichtte. In een aantal landen is het begrip voor deze acties meer dan gehalveerd in vergelijking met vijf jaar geleden.

Het Global Attitudes onderzoek, uitgevoerd door het Amerikaanse onderzoekcentrum Pew, vroeg 45.000 mensen in 47 landen naar hun mening over hun eigen situatie en die in hun regio en de wereld.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat burgers wereldwijd gelukkiger zijn met hun leven en het land waarin zij wonen. De onderzoekers koppelen dit aan een groeiende welvaart en economie. In landen waar deze groei niet zo groot was, zoals Noord-Amerika en West-Europa, bleek ook de tevredenheid niet toe te nemen en soms zelfs te dalen.

Ontwikkelingslanden

Inwoners van ontwikkelingslanden blijken het minst tevreden met hun huidige situatie, maar zijn opvallend positief over de toekomst. Dit in tegenstelling tot landen met een hogere welvaart, die juist pessimistischer zijn over de situatie waarmee hun kinderen te maken krijgen.

Enige uitzondering op het dalende begrip voor zelfmoordaanslagen vormen de Palestijnen, van wie maar liefst 70 procent vindt dat aanslagen tegen burgers in bepaalde gevallen te rechtvaardigen zijn. Ook is er in de Palestijnse gebieden meer steun voor Osama bin Laden, de leider van al-Qaeda, dan in de omringende landen, waar die steun daalde.

Zie ook: BBC (en)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden