Nieuws

Minder moorden in Nederland, maar jongeren vaker slachtoffer

De cijfers bij het nieuws van maandag: In 2020 zijn minder mensen om het leven gekomen door moord en doodslag, maar bij jongeren neemt het aantal slachtoffers toe. Bij vrouwelijke slachtoffers is de dader in meer dan de helft van de gevallen een partner of ex.

De politie doet onderzoek in een woning waar een dode man werd gevonden. Beeld ANP
De politie doet onderzoek in een woning waar een dode man werd gevonden.Beeld ANP

Minder slachtoffers moord en doodslag, maar toename bij jongeren

In 2020 zijn in Nederland 121 mensen slachtoffer geworden van moord of doodslag, 77 mannen en 44 vrouwen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). De afgelopen vijf jaar zijn in Nederland gemiddeld 125 personen per jaar van het leven beroofd. Het aantal slachtoffers was begin deze eeuw nog een stuk hoger. Tussen 2000 en 2004 stierven jaarlijks gemiddeld 236 mensen in Nederland door moord of doodslag. Bij jongeren onder de 20 neemt het aantal moorden wel toe. Vorig jaar waren 18 slachtoffers jonger dan 20, dit is bijna het dubbele van de 10 in 2019. Het gaat om 9 kinderen jonger dan 10, en 9 tieners. Bij tieners nam het aantal slachtoffers alleen bij jongens toe. In alle andere leeftijdsgroepen zijn minder slachtoffers gevallen dan een jaar eerder. Vergeleken met andere Europese landen worden in Nederland weinig moorden gepleegd. Alleen in IJsland, Slovenië, Noorwegen, Italië en Luxemburg is het aantal slachtoffers relatief lager.

Vrouwen vaak vermoord in eigen woning

De afgelopen vijf jaar zijn 211 vrouwen het slachtoffer geworden van moord of doodslag. De vermoedelijke dader was in meer dan de helft van de gevallen een (ex-)partner. Vrouwen worden vaak in hun eigen woning omgebracht, door mishandeling, wurging of met een steekwapen meldt het CBS. Bij de 420 mannen die tussen 2016 en 2020 zijn vermoord is 30 procent van de vermoedelijke daders een vriend of kennis. In 15 procent van de gevallen ging het om een afrekening in het criminele circuit. Driekwart van de moorden op mannen is gepleegd met een vuur- of steekwapen. Vrouwelijke moordenaars zijn er vrijwel niet, van de veroordeelde daders in 2020 is 95 procent man.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden