Minder mist door schonere lucht

Door schonere lucht zagen we in Europa de afgelopen dertig jaar minder nevel en mist.

Van onze verslaggever en David Davidson

Dat schrijft Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI samen met wetenschappers van het Franse onderzoeksinstituut voor klimaat en milieu in Nature Geoscience.

Ze onderzochten zichtmetingen van 342 Europese meteorologische stations: het aantal mistdagen blijkt sinds 1980 gehalveerd. De vermindering is het sterkst zichtbaar op plekken waar de luchtvervuiling het meest is teruggedrongen.

Hoe meer stofdeeltjes er in de lucht rondzweven, hoe groter de kans op mist en nevel omdat water zich op de deeltjes afzet in vochtige lucht.

De onderzoekers schatten dat de afname van het aantal mist- en neveldagen 5 tot 10 procent van de opwarming van het klimaat in Europa verklaart. Mist en nevel houden zonnestralen tegen, op een dag zonder mist wordt het dus warmer.

Sinds 2000 neemt het aantal mistloze dagen minder snel af omdat het moeilijker wordt om de luchtkwaliteit verder te verbeteren.

Volgens Van Oldenborgh is de Nederlandse situatie gelijk aan de Europese maar zijn in het onderzoek gegevens gebruikt vanaf 1976, terwijl in Nederland gegevens beschikbaar zijn vanaf 1958.

De KNMI-onderzoeker ziet dat in Nederland sinds de jaren vijftig in de winterperiode een voortdurende afname zichtbaar is van het aantal mistdagen, als gevolg van een afname van de kolenstook.

Ook in de zomerperiode daalde het aantal mistige dagen, maar tot de jaren 80 steeg het aantal heiige dagen (veroorzaakt door droge stofdeeltjes in de lucht), waarna een daling inzette.

Het KNMI waarschuwt voor mist tijdens de Nieuwjaarsnacht. (ANP) Beeld
Het KNMI waarschuwt voor mist tijdens de Nieuwjaarsnacht. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden