Minder lessen verplicht op basisschool
De verplichte lesstof op de basisschool moet met eenderde worden teruggebracht. Engels moet worden geschrapt als verplicht basisschoolvak, evenals Fries op Friese scholen....
De tijd die vrijkomt kunnen scholen gebruiken om de lesstof te verdiepen of extra stof aan te bieden. Maar de tijd kan ook gebruikt worden om achterstandsleerlingen extra te laten oefenen met de verplichte stof. Staatssecretaris Adelmund is blij met het advies. 'Te veel kinderen blijven steken op het niveau van groep zes. Dit voorstel biedt scholen extra oefentijd voor de kinderen.'
De commissie creëert niet alleen ruimte door Engels te schrappen als verplicht vak en Fries dat nu verplicht is op Friese scholen. Ook allerlei onderdelen van vakken als aardrijkskunde, muziek en geschiedenis kunnen vervallen. Muziek wordt bijvoorbeeld beperkt tot het gezamenlijk kunnen zingen van een lied. De eis vervalt dat kinderen een eenvoudig muziekstukje moeten kunnen samenstellen en uitvoeren.
Bij aardrijkskunde moeten de kinderen wel iets leren over verschillende landschappen, maar ze hoeven niet precies aan te kunnen wijzen waar zeeklei, rivierklei, hoogveen, laagveen en zand liggen.
De commissie-Wijnen is ingesteld omdat de huidige lesstof op de basisschool te omvangrijk is. 'Scholen zien door de bomen het bos niet meer', aldus voorzitter Wijnen, hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit Maastricht. Bij de inkrimping van de lesstof heeft Wijnen vooral gekeken naar wat essentieel is voor de kansen van kinderen in het vervolgonderwijs. Hij vindt het ook belangrijk dat kinderen hun tanden goed poetsen, leren zwemmen en voorzichtig omspringen met vuurwerk, maar niet essentieel en niet per definitie de taak van de school.
De hoogleraar gaat ervan uit dat in de toekomst getoetst wordt of alle leerlingen het nieuwe minimumpakket beheersen. De lesuren die vrijkomen mogen scholen, zoals gezegd, zelf invullen. Maar dat moet wel gebeuren in overeenstemming met de behoefte van de leerlingen. Alleen maar leuke dingen doen, is er niet bij.
Het advies past in het streven van het ministerie van Onderwijs om scholen meer vrijheid te geven bij de inrichting van het onderwijs. Daartegenover staat een scherpere controle op wat de school precies bereikt. Vandaar de nadruk op de noodzaak van controle door middel van toetsen. Wijnen verwacht niet al te veel verzet van het basisonderwijs. Adelmund bespreekt het advies binnenkort met de Kamer.