Minder koolhydraten is broodnodig

'Is spelt gezonder dan tarwe?' vraagt de Volkskrant van 20 november zich af. In een uitzending van het NOS-journaal vertelt bakker Sacha Kuiper dat consumenten minder vaak kiezen voor gewoon brood, maar vaker voor desem of spelt.

Hoe nu verder? Moeten we soms massaal kiezen voor glutenvrij brood? Of voor brood van de warme bakker in plaats van de supermarkt. Al deze vragen roepen nog meer vragen op, want wat zijn gluten eigenlijk en wat is het verschil tussen spelt en tarwe?

Bakker Inge Olink zegt aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk (De Wereld Draait Door): 'Brood is een noodzaak. Het is gezond en je hebt het gewoon nodig'. Het Voedingscentrum is het daar roerend mee eens. Nederlanders eten gemiddeld 4 boterhammen per dag. Dit is minder dan geadviseerd. Om genoeg vezels binnen te krijgen, worden 6 tot 7 sneetjes brood per dag aanbevolen door het Voedingscentrum.

Er is echter steeds meer wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat het eten van minder koolhydraten gunstig is bij veel ziektebeelden en overgewicht. Dit mag niet meer genegeerd worden. Tarwe of spelt maakt helemaal geen verschil. De discussie over gluten maakt het nog een stukje ingewikkelder, het niet eten van gluten is vooral van belang voor mensen met een glutenintolerantie.

De discussie zou moeten gaan over het belang van het eten van minder koolhydraten. Door het eten van minder koolhydraten - en dus minder brood - blijft je suikerspiegel gelijkmatiger. Het nadeel van koolhydraten is dat er insuline nodig is om de koolhydraten te verwerken. Hoe meer insuline, hoe meer vet het lichaam kan opslaan. Het eten van te veel koolhydraten leidt dus tot vetopslag. Andersom geldt dat ook: het eten van minder koolhydraten leidt tot minder vetopslag. Eiwitten geven daarnaast eerder een verzadigd gevoel dan koolhydraten. Laat koolhydraten dus wat vaker staan en kies voor eiwitten en gezonde vetten (denk aan vis, eieren, noten).

Onlangs werd bekend dat Zweden het eerste land in Europa is dat de nationale voedingsrichtlijnen heeft aangepast van vetarm naar koolhydraatarm. Deze aanpassing van het voedingsadvies volgde op een twee jaar durende studie door de SBU (Swedish Council on Health Technology Assessment). De commissie beoordeelde ruim 16.000 studies, gepubliceerd tot en met mei 2013. Het is de vraag wanneer Nederland volgt.

ERICA SLOF

Atkins-diëtist

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden