Minder geweld, meer inbraken

De Rotterdamse politie slaagt er door 'robuuste aanwezigheid' bij evenementen steeds beter in geweld te voorkomen. Ook in Amsterdam daalde het aantal overvallen met 19 procent.

ROTTERDAM/AMSTERDAM - Het aantal geweldsdelicten is in Rotterdam het afgelopen jaar met ruim 10 procent gedaald tot onder het niveau van 2002. De Rotterdamse geweldstrend is al vijf jaar dalende, maar niet eerder was de jaarlijkse afname zo fors als in 2010.


Een deel van de verklaring is gelegen in het Rotterdamse antwoord op de strandrellen van augustus 2009 in de deelgemeente Hoek van Holland. Sinds die catastrofe nemen de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en zijn politiechefs geen risico meer met de beveiliging van grootschalige evenementen.


'Sinds Hoek van Holland zijn we veel robuuster aanwezig bij evenementen', zei de Rotterdamse korpschef Frank Paauw maandag bij de presentatie van de criminaliteitscijfers in zijn regio. Dat heeft volgens hem vele tientallen geweldsincidenten voorkomen. 'Anderzijds geldt dat je elke agent die je bij een evenement inzet, op dat moment niet meer beschikbaar hebt in de wijk.'


Rotterdam werkt sinds gisteren met een speciaal politieteam van vijftig personen die zich exclusief bezighouden met de bestrijding van overvallen. Daarbij wordt kennis gebundeld en nadrukkelijker dan voorheen samengewerkt tussen verschillende diensten en districten.


Het aantal overvallen in de Rijnmondregio daalde in 2010 van 417 naar 379. 'Dat is gemiddeld nog altijd meer dan één per dag', beklemtoonde Paauw.


Gezien de impact van een overval op de slachtoffers, heeft de bestrijding van deze vorm van criminaliteit prioriteit. Ook omdat elke overval een groot gevaar op dodelijke slachtoffers met zich meebrengt.


Ook het aantal gevallen van straatroof neemt in de Rijnmondregio af. Het aantal aangiftes van straatroof bedroeg in 2010 iets meer dan eenderde (1.304) van het aantal in 2002 (3.778).


De dalende trend in de Rotterdamse misdaadstatistieken kan niet worden verklaard uit een afname van de aangiftebereidheid, want daarvan is geen sprake, stelt Paauw.


Overigens is het aantal woninginbraken in de regio in 2010 gestegen, van 6.107 naar 6.409. Het aantal diefstallen uit auto's nam af, van 14.390 naar 12.293. Preventieve maatregelen, zoals de inzet van lokauto's, werpen hun vruchten af, concludeert Paauw.


Dat Robert M. met een Duits strafblad kon worden genaturaliseerd tot Nederlander, schokt ieders rechtsgevoel, zei de Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten. Hij greep in zijn nieuwjaarstoespraak de omvangrijke misbruikzaak in de Amsterdamse kinderdagverblijven aan om voor 'het zoveelste jaar op rij' te hameren op het koppelen van bestanden.


Het is Welten een doorn in het oog dat mensen die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of nog een boete moeten betalen ongehinderd subsidie kunnen aanvragen bij een ander loket. Welten sprak de hoop uit dat Robert M., de hoofdverdachte in de zedenzaak, als een katalysator zal werken en dat de overheidsbestanden eindelijk eens worden gekoppeld.


Vorig jaar pakte het Regionale Opsporingsteam Gesignaleerden 153 personen op die nog een straf moesten uitzitten. In ruim twee jaar spoorde de Amsterdamse politie 313 personen op, die samen nog 210 jaar gevangenisstraf hadden staan. 'Wij doen ons best de leegstand in de gevangenissen op te heffen.'


De verstoorde dodenherdenking op de Dam, de huldiging van het Nederlands elftal, een heftige krakersrel die Amsterdam in lange tijd niet had gehad, Sail, de Giro, de pro-Wildersdemonstratie. 'We hebben ons het leplazerus gewerkt', concludeerde Welten. 'We zijn maximaal opgerekt. We kunnen er niets meer bij hebben.'


Welten had telkens met gekruiste vingers gezeten als het weer voorbij was. Sinds Duisburg, waar afgelopen zomer op een dancefeest 21 bezoekers werden doodgedrukt, 'beseft iedereen welk gevaar op de loer ligt'.


In Amsterdam waren vorig jaar bijna 19 procent minder overvallen dan een jaar eerder, 456 tegen 561. Vorig jaar had Welten een offensief aangekondigd. In 2009 was het aantal overvallen flink gestegen.


Het aantal woninginbraken in de regio Amsterdam is in 2010 met bijna 9 procent gestegen naar 6.820. Het aantal aangiften steeg met bijna 4 procent naar 92.373, vooral doordat mensen vaker internet gebruikten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden