Minder geld voor stamcelonderzoek VS

Een Amerikaanse rechter heeft de financiële steun van de overheid voor stamcelonderzoek tijdelijk stilgelegd in afwachting van een rechtszaak van een aantal organisaties tegen de overheid. De eisers stellen dat de overheid geen geld mag steken in onderzoeken waarbij menselijke embryo's worden gedood.

ANP en AFP

De rechter vond dat de eisers aannemelijk hebben gemaakt dat ze een gerede kans maken de rechtszaak te winnen, waarop hij tot het verbod besloot.

De Amerikaanse president Barack Obama verruimde vorig jaar net na zijn aantreden de mogelijkheden van stamcelonderzoek en hief de beperkingen op die onder zijn conservatieve voorganger George Bush golden. Bush probeerde het gebruik van menselijke embryo's bij stamcelonderzoek zoveel mogelijk te voorkomen door in 2001 de financiële steun te beperken.

Ziekten


Volgens voorstanders van stamceltherapie leidt dergelijk onderzoek op den duur tot betere behandelingen van Parkinson, diabetes en kanker. Tegenstanders vinden dat stamcelonderzoek gelijk staat aan moord, omdat stamcellen alleen uit embryo's onttrokken kunnen worden. Ze spreken van een vernietiging van het menselijk leven.

Obama zei vorig jaar dat hij wetenschappelijk onderzoek vrij wil houden van politieke beïnvloeding. Volgens de president was het financieringsverbod van zijn voorganger 'een foute keuze tussen gedegen onderzoek en morele waarden'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden