Minder geld en toch succes met onderzoek

In Nederland wordt relatief steeds minder geld uitgegeven aan wetenschappelijk onderzoek, maar desondanks scoort Nederland op wetenschappelijk gebied nog goed....

Van onze verslaggever

Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Nederlands Observatorium van Wetenschap en Technologie (NOWT). Vergelijkbare Europese landen als Denemarken, Finland, Oostenrijk en Zweden gaven de afgelopen tien jaar relatief juist steeds meer uit aan onderzoek. Nederland loopt nog wel voorop, vergeleken met de meeste van die landen, maar die voorsprong neemt snel af. Ondanks deze dalende lijn, scoort Nederland met wetenschappelijk onderzoek nog steeds goed. Nederlandse onderzoekers nemen 2,45 procent van alle wetenschappelijk publicaties voor hun rekening. Dat is goed voor de tiende plaats op de ranglijst van meest actieve landen op dit terrein. Deze lijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Japan. Ook wordt uit de artikelen van Nederlandse wetenschappers vaak geciteerd. Hierin neemt Nederland wereldwijd zelfs de derde plaats in.

Uit ander onderzoek, van de Europese Unie, blijkt dat Nederlandse burgers ook goed zijn in vreemde talen. Slechts 13,5 procent van de Nederlanders is niet in staat een vreemde taal te spreken. Nederland komt hiermee op de tweede plaats in de Europese Unie, na Denemarken, waar maar 12,3 procent van de bevolking geen vreemde taal spreekt.

De Britten scoren het slechtst, als het om talenkennis gaat: 66 procent spreekt alleen Engels. In totaal spreekt iets minder dan de helft (47,3 procent) van de EU-burgers geen vreemde taal.

De Europese Commissie wil graag dat iedere EU-burger, naast zijn eigen taal, nog twee talen machtig is. Er is nog veel werk aan de winkel: 74 procent van de ondervraagden spreekt geen tweede vreemde taal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden