Column

Minder geld betekent ook minder kansen, ook in dit ontzettend gave land

Beeld de Volkskrant

378 duizend kinderen in Nederland groeien op in armoede. Een op de negen kinderen, gemiddeld twee per schoolklas. Thuis is er geen geld voor schoolreisjes, voor vakanties, voor verjaardagsfeestjes of voor de sportclub, ze lopen op te kleine schoenen en in te dunne kleren in de winter. Minder geld betekent ook minder kansen, ook in dit ontzettend gave land. En derhalve een groter risico om later een arme volwassene te worden.

Het percentage arme kinderen blijft door de jaren heen grofweg schommelen rond de 10 procent - een scala aan maatregelen en 100 miljoen euro voor armoedebestrijding van het vertrekkende kabinet ten spijt. Voor de Sociaal-Economische Raad was dit de reden om gisteren alarm te slaan: arme kinderen hebben arme ouders, en die ouders kunnen geholpen worden. Niet door ze vrolijke adviezen toe te roepen uit de categorie 'invechten!', 'je eigen broek ophouden!', 'je eigen netwerk aanspreken!', 'zoek lekker een gave baan!', maar door serieus obstakels op te ruimen.

Mariëtte Hamer, SER-voorzitter en een PvdA'er uit de klassieke verheffingsschool, stippelde gisteren glashelder de opdracht voor een nieuw kabinet uit. Die valt samen te vatten in drie kernwoorden: doe iets aan de arbeidsmarkt, aan de armoedeval en aan de schuldenproblematiek.

Op de arbeidsmarkt gaat het mis doordat mensen blijven hangen in kleine deeltijdbaantjes, in onzeker oproepwerk of in min of meer verplicht zzp'schap dat meer stress dan inkomen oplevert. Dat betekent soms net-niet-genoeg: 60 procent van de arme kinderen groeit op in een gezin met een of meer werkende ouders. Het gaat leuk met 'de economie', maar niet voor iedereen: de baan- en inkomensonzekerheid zijn de afgelopen jaren enkel toegenomen.Werk is geen garantie op een fatsoenlijk inkomen.

De armoedeval is van alle tijden: wie meer gaat verdienen, verliest toeslagen en voorzieningen, soms zoveel dat er netto niet méér overblijft. De belastingherziening die beloofd was, maar niet kwam, zal hier de oplossing voor moeten worden.

Wie daarbovenop ook nog schulden heeft - en wie heeft die niet als er kinderen zijn en net niet genoeg geld - alsmede stapels boetes en haatpost van het Centraal Justitieel Incassobureau, komt er op eigen kracht haast niet meer bovenop. Kijk naar Schuldig, de magistrale documentaire over aanmaningen en huisuitzettingen en gaten die met gaten worden gevuld in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord, en je gebruikt nooit meer lichtzinnig het begrip 'invechten'.

Naast 'motorblok' is 'formeren is faseren' de uitdrukking van de week in Den Haag. Vier jaar geleden was formeren nog daags na de verkiezingen met z'n tweetjes giechelend op een servetje een regeerakkoord kriebelen en met een bommetje het zwembad in zonder zwembandjes om. Tegenwoordig is formeren langdurig en omstandig overleggen met alle mogelijke achterbannen totdat ook de allerlaatste backbencher, die ene die visserij in zijn portefeuille heeft, heeft kunnen uiteenzetten hoe hij aankijkt tegen de stapsgewijze aanpassing van het fictief rendement in de inkomstenbelasting.

Het land kan het lijden, zeggen ze, want 'de boel staat er goed voor'. Daar zijn nogal wat kanttekeningen bij te maken - 378 duizend om precies te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden