Minder gaswinning en compensatie kost 850 miljoen euro

Het tweede kabinet-Rutte moet volgend jaar een klein miljard extra vinden door het gasbesluit dat vandaag voorligt in de ministerraad. Er wordt 10 procent extra minder gas gewonnen, wat neerkomt op een inkomstenderving van 700 miljoen euro. Voor de schadecompensatie door aardbevingen en het stimuleren van werkgelegenheid wordt ruim 150 miljoen extra uitgetrokken. Het kabinet neemt hierover vandaag een beslissing, bevestigen bronnen rond het kabinet.

Jan Hoedeman
Boze Groningers protesteren tegen gasboringen. Beeld ANP
Boze Groningers protesteren tegen gasboringen.Beeld ANP

De gasboringen rond Loppersum, het hart van het aardbevingsgebied, worden drastisch verminderd. Er blijft in dat crisisgebied nog een minieme gaswinning, zodat in zeer strenge winters de gaswinning relatief makkelijk kan worden opgestart. Alleen in dergelijke noodgevallen zal de gasvoorraad onder Loppersum opnieuw worden aangesproken. Het kabinet wil met dit besluit het aardbevingsrisico maximaal terugdringen. 'De veiligheid van de bevolking staat nu voorop', meldt een betrokkene.

Voor het Groningse schadefonds wordt de komende vijf jaar ruim 1 tot 1,5 miljard euro uitgetrokken. Dit zou meer zijn dan de commissie-Meijer heeft gevraagd. Meijer inventariseerde onder meer welke financiële compensatie voor het getroffen gebied billijk zou zijn.

De meest betrokken bewindslieden, minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA), hebben hierover donderdag overeenstemming bereikt. Eerder deze week zaten VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en PvdA-fracievoorzitter Diederik Samsom ook aan de onderhandelingstafel om hun fiat te geven. Over drie jaar, aan het einde van deze kabinetsperiode, wordt opnieuw overwogen of er nog minder moet worden geboord. Het ministerie van Economische Zaken zal daarin de regie hebben.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken op werkbezoek in Groningen. Beeld anp
Minister Henk Kamp van Economische Zaken op werkbezoek in Groningen.Beeld anp

Het verminderen van de gaswinning is nodig omdat er nog maar eenderde over is van de gasbel in Slochteren. Nederland is gewend geraakt aan de extra inkomsten en moet langzaam afbouwen. Door het toenemend onbehagen van de Groningse bevolking, het gestegen aantal aardbevingen en de komende gemeenteraadsverkiezingen is er een momentum voor deze beslissingen ontstaan.

Acceptabel
In de meerjarenraming van Miljoenennota wordt er tot 2017 al 20 procent minder gas gewonnen, vergeleken met het topjaar 2013. Door het kabinetsbesluit komt daar 10 procent extra bovenop, dat is aan het einde van deze kabinetsperiode 30 procent. Het Staatstoezicht op de Mijnen vindt dat er minstens 40 procent minder gas moet worden geboord. Groningers vinden 40 procent acceptabel. Minister Kamp krijgt morgen een zware klus als hij dit in het noorden moet uitleggen.

Vandaag staat het Groningse gasbesluit als eerste punt op de agenda van de ministerraad. Naar verwachting zal minister Kamp onmiddellijk afreizen naar Groningen. Hij zal daar de Groningse bestuurders inlichten en een persconferentie geven.

Donderdagmiddag maakte minister Kamp een rondje door de Tweede Kamer langs de fractievoorzitter van de constructieve drie oppositiepartijen. Hij heeft bij Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) in grote lijnen geschetst waar het kabinetsbesluit op neerkomt. De drie fractievoorzitters lieten zich eerder deze week al publiekelijk horen. Als hun steun nodig is voor een klein miljard aan extra bezuinigingen of lastenverhogingen, dan willen ze hierover in een vroeg stadium meedenken.

De toer van Kamp was een tegemoetkoming aan de wensen van D66, ChristenUnie en SGP. Bij de presentatie van de Voorjaarsnota in mei wil het kabinet met de constructieve drie oppositiepartijen invullen hoe dat gat van een klein miljard moet worden gedicht.

Vandaag in de Volkskrant: Hoe zwaar worden de aardbevingen door gaswinning?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden