Minder fouten door cortisol

MALOU VAN HINTUM

Cortisol is bekend als het stresshormoon, maar de werking is tweeledig. Na eerder dieronderzoek is nu ook bij mensen aangetoond dat daarbij timing een rol speelt. Deze week beschreef neurowetenschapper Marloes Henckens (Radboud Universiteit) in PNAS hoe cortisol er op wat langere termijn voor zorgt dat je beter kunt presteren en minder fouten maakt.

Henckens bekeek de hersenactiviteit van drie groepen proefpersonen die een werkgeheugentaak uitvoerden. Een groep kreeg vier uur voor het experiment cortisol toegediend, de andere groep een halfuur van tevoren, en de derde groep kreeg een placebo. De proefpersonen in de eerste groep reageerden sneller en beter. Er was bij hen een hogere activiteit in de prefrontale cortex (PFC), het hersengebied dat verantwoordelijk is voor hogere cognitieve functies.

Henckens: 'We denken dat cortisol op korte termijn het stressniveau verhoogt in samenwerking met stresshormonen als adrenaline en noradrenaline. Dat geeft een verhoogde paraatheid en een verhoogde, maar ongefocuste aandacht en concentratie. Op langere termijn onderdrukt cortisol in het emotiegebied in de hersenen de activiteit. De PFC wordt geprikkeld, wat cognitieve prestaties verbetert.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden