‘Minder eenzaamheid door zelfstandig wonen’

Mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen die zelfstandig wonen, zijn minder eenzaam dan meestal wordt aangenomen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Avans Hogeschool in Amsterdam....

ANP

In gesprekken met onderzoekers gaf 12 procent van de mensen met een verstandelijke beperking aan zich wel eens eenzaam te voelen. Bij mensen met psychiatrische problemen lag het percentage hoger, op 31.

Verder bleek uit het onderzoek dat 71 procent van de mensen met een verstandelijke beperking tevreden is met het leven zoals ze dat momenteel leiden. Daar staat een percentage van 46 bij mensen met psychiatrische problemen tegenover.

De onderzoekers concluderen uit deze gegevens dat het beeld dat zelfstandig wonen voor deze mensen leidt tot een sociaal isolement, moet worden bijgesteld.

Onderzoekster Rick Kwekkeboom doet een beroep op overheden, maatschappelijke organisaties en hulpverleners. Volgens Kwekkeboom moeten overheden en organisaties zelfstandig wonen financieel blijven ondersteunen. Hulpverleners roept ze op om in de buurt waar de mensen zelf willen wonen, samen met buurtbewoners ‘de geborgenheid te creëren die ze nodig hebben’.

De onderzoekers spraken met vierhonderd personen uit de doelgroep over hun sociale contacten. Deze personen maakten deel uit van een pilotonderzoek in Noord-Brabant en Limburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden