Nieuws

Minder dan 500 coronapatiënten, maar crisis heeft grote impact gehad op kankerzorg

De belangrijkste coronacijfers van maandag: de pandemie heeft grote gevolgen gehad voor de kankerzorg, het aantal diagnoses en behandelingen. De laatste ziekenhuiscijfers vanwege covid-19 laten een gunstiger beeld zien, de bezetting en toestroom blijven dalen.

Een behandeling met chemotherapie wordt klaargemaakt voor een kankerpatiënt. Het aantal behandelingen van kankerpatiënten daalde fors tijdens de coronacrisis. Beeld Arie Kievit
Een behandeling met chemotherapie wordt klaargemaakt voor een kankerpatiënt. Het aantal behandelingen van kankerpatiënten daalde fors tijdens de coronacrisis.Beeld Arie Kievit

Impact coronavirus voor kankerpatiënten groot

De uitbraak van het coronavirus heeft een aanzienlijke impact gehad op de Nederlandse kankerzorg. Over heel 2020 zijn zo’n 2 duizend complexe kankeroperaties minder uitgevoerd, een afname van 11 procent ten opzichte van de twee voorgaande jaren. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR) naar de impact van corona op de zorg. Het afgenomen aantal ingrepen is een mogelijk gevolg van uitgestelde diagnoses, zoals het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker. Ook daalde het aantal doorverwijzingen door huisartsen bij patiënten met klachten. Oncologen zien nu meer mensen met verder gevorderde uitzaaiingen. Zo had tijdens de tweede golf 40 procent van de huidkankerpatiënten uitzaaiingen in de hersenen, voor de uitbraak was dat percentage 27. Het aantal ongeplande ic-opnamen nam tijdens de eerste golf met 20 procent af. Zo daalde het aantal verkeersongelukken en nam het aantal ongevallen in en rond het huis juist toe. Er overleden naar verhouding meer traumapatiënten, 2,9 procent in plaats van 2,4 procent.

Ziekenhuisbezetting blijft sterk dalen, opnamecijfers op risiconiveau ‘zorgelijk’

Voor het eerst sinds september zijn er minder dan 500 coronapatiënten in de ziekenhuizen. In het weekend nam het patiëntentotaal af van 533 naar 491. Van deze patiënten liggen er 197 op de intensive care. De afgelopen week zijn gemiddeld 35 covidpatiënten per dag opgenomen, van wie 5 op de ic. Bij deze aantallen spreekt de overheid niet meer van het risiconiveau ‘ernstig’, maar ‘zorgelijk’. Vorige week zagen de ziekenhuizen nog dagelijks zo’n 48 nieuwe patiënten. Bij de besmettingen zijn de aantallen al zover gedaald dat er volgens de criteria van de overheid niet langer sprake is van een ‘zorgelijke’ situatie, maar dat er sprake is van het niveau ‘waakzaam’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden