NieuwsCriminaliteit

Minder criminaliteit door corona

Een aantal steden die als gevaarlijk bekend staan lijken een stuk veiliger te zijn geworden door een afname van drugscriminaliteit en gewapende overvallen.

Redactie
Politieagenten in Chicago blokkeren de toegang van een park.
 Beeld AP
Politieagenten in Chicago blokkeren de toegang van een park.Beeld AP

In Chicago, een van de meest gewelddadige steden in de Verenigde Staten, is de criminaliteit vergeleken met vorig jaar om deze tijd met tien procent afgenomen, nu het openbare leven in de stad grotendeels tot stilstand is gekomen.

De opmerkelijkste daling vertoont de drugscriminaliteit, die daalde met 42 procent. Strafrechtadvocaten met veel drugscriminelen onder hun clientèle zeggen dat dealers door de lockdown nergens heen kunnen om hun handel te verkopen. Illegale handel in drugs op internet tiert volgens misdaad-deskundigen wel welig.

Dit soort plotselinge, extreme dalingen van criminaliteit komt bijna nooit voor. Ter vergelijking: de stad New York slaagde er dankzij een grootscheepse anti-misdaadcampagne in de jaren negentig in de criminaliteitscijfers met veertig procent omlaag te krijgen – in een periode van drie jaar. Nu is het aantal moorden, verkrachtingen en diefstallen in het centrum van de Amerikaanse corona-crisis in één maand met 12 procent gedaald, doordat misdadigers minder mogelijkheden hebben voor bijvoorbeeld inbraken.

Minder politie

De daling die de statistieken laten zien, kunnen ook beïnvloed zijn door het feit dat de politie minder arrestaties verricht. Politiekorpsen beschikken over minder personeel doordat ook onder agenten het coronavirus zijn tol eist. De politie van New York, het grootste politiekorps van de Verenigde Staten, heeft zevenduizend zieken en nog eens tweeduizend bevestigde gevallen van corona. Met veel minder agenten moeten de beperkende maatregelen worden gehandhaafd – en dus worden plegers van lichtere vergrijpen niet gearresteerd, maar krijgen ze alleen een dagvaarding.

Ook in Latijns-Amerika melden politiekorpsen sterke dalingen. In El Salvador is het gemiddeld aantal moorden gedaald tot twee per dag, in plaats van de zes die gebruikelijk waren. In Peru is zelfs 84 procent minder misdaad dan voor de coronacrisis. Ook het aantal dodelijke slachtoffers van auto-ongelukken is sterk verminderd, melden lijkschouwers in de hoofdstad Lima aan persbureau Associated Press.

Verkrachtingen

De Zuid-Afrikaanse politie zag in de eerste week van de lockdown al een spectaculaire afname van het aantal verkrachtingen. Dat waren er nu 101, tegenover 700 in dezelfde periode vorig jaar. Ook moord en bendegeweld dalen.

De Europese politiedienst Europol constateerde eerder een toename van criminaliteit die juist opbloeit door de maatregelen tegen het corona-virus. Zo zijn fraudeurs buitengewoon actief, zowel op het internet als in het normale leven. Ook pedofielen maken misbruik van het feit dat veel kinderen langdurig online zijn. Verkopers van allerlei namaak, zoals maskers, doen goede zaken en inbrekers gebruiken nieuwe babbeltrucks rondom corona om huizen binnen te komen.

AANVULLINGEN & VERBETERINGEN

In een eerdere versie van dit artikel stond dat in El Salvador normaal gesproken 600 moorden per dag werden gepleegd. Dat klopt niet. Juist is: zes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden