‘Minder CO -uitstoot door beter kappen’ 2

Zorgvuldiger kappen in tropische regenwouden kan jaarlijks driemaal zoveel CO2 besparen als de totale uitstoot van Nederland. Beter kapbeleid leidt tot een reductie van 500 megaton CO2 per jaar, blijkt uit berekeningen van een international team van bosbiologen....

Van onze medewerker René Didde

In meer dan 90 procent van de regenwouden wordt gekapt zonder rekening te houden met de richting waarin de boom valt. ‘Een boom neemt dan vaak vijftien andere bomen mee’, zegt Pieter Zuidema van de Universiteit Utrecht en mede-auteur van de studie. Die bomen liggen dan te rotten, het kronendak van het regenwoud wordt onnodig geopend waardoor verdroging optreedt en het bos kan zich niet goed meer herstellen.

Een goed beheerd bos neemt daarentegen veel CO2 op, 460 ton per hectare per boomcyclus van dertig jaar, dat is dan 100 ton meer dan een slecht beheerd bos, ofwel ruim een kwart meer. Zuidema baseert zich op vergelijkingen tussen proefpercelen in Maleisië waar met zorg wordt gekapt en concessies waar kaarten ontbreken en bulldozers lukraak door bossen gaan. Beter beheer levert houtbedrijven ook een hogere opbrengst op en garandeert inkomsten voor de langere termijn.

Gezien de enorme CO2-emissiereductie vindt Zuidema dat beter bosbeheer moet worden opgenomen in het nieuwe post-Kyoto klimaatverdrag. Boseigenaren worden dan met westers geld geprikkeld om hun bosbeheer te verbeteren. Milieuorganisaties als Greenpeace en Milieudefensie zijn daar geen voorstander van. De prioriteit ligt volgens een woordvoerder van Greenpeace bij de bescherming van bossen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden