Minder broeikas met meer rijst

Door rijstplanten meer rijst te laten produceren, kan hun invloed op het broeikaseffect worden beperkt. Dat schrijven onderzoekers van Wageningen Universiteit en het International Rice Research Institute (IRRI) op de Filippijnen deze week in de Proceedings of the Nationale Academy of Sciences....

Hoe meer van de uit de lucht opgenomen koolstof er in de rijstkorrels gaat zitten, des te minder kan er via de wortels naar de bodem weglekken. Daar, in de natte, zuurstofarme rijstakkers wordt het in methaan omgezet, na kooldioxide het belangrijkste broeikasgas. Rijstteelt is verantwoordelijk voor 10 tot 16 procent van de wereldwijde methaanuitstoot.

De onderzoekers hebben een soort wet van behoud van koolstof voor rijstplanten geformuleerd. 'Het gaat om de afstemming tussen bron, fotosynthese, en sink, de korrels', zegt prof.dr. Martin Kropff van Wageningen Universiteit, een van de auteurs van het artikel.

Kropff en zijn collega's knipten in een Filippijnse kas systematisch korrels-in-aanleg van rijstplanten af en merkten dat de methaanafgifte uit de bodem omgekeerd evenredig toenam.

Kunstmest zou de aanmaak van korrels juist bevorderen. Maar timing is belangrijk, zegt Kropff. Wanneer de kunstmest te laat wordt gestrooid, helpt dat het aantal rijstkorrels niet meer. De stikstof uit de kunstmest gaat dan alleen in bladgroen zitten, met meer fotosynthese, en uiteindelijk meer methaan als gevolg.

Uit eerder onderzoek bleek al dat de mondiale temperatuurstijging een afname van het aantal korrels veroorzaakt. 'En dus een hogere methaanuitstoot', zegt Kropff.

Nieuwe rijstvariëteiten, resistent tegen de hogere temperatuur, zouden het probleem moeten oplossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden