Nieuws

Minder besmettingen gemeld, drukte in ziekenhuizen neemt toe

De belangrijkste coronacijfers van zondag: voor de derde dag op rij zijn meer dan 80 coronapatiënten opgenomen, de besmettingscijfers in Nederland dalen verder maar horen nog wel tot de hoogste in de EU, en Suriname versoepelt de strenge coronamaatregelen.

Een coronapatiënt op de intensive care. Beeld Arie Kievit
Een coronapatiënt op de intensive care.Beeld Arie Kievit

533 coronapatiënten in het ziekenhuis aanwezig, ruim 200 meer dan vorige week

De besmettingsgolf leidt tot een duidelijke stijging van de ziekenhuiscijfers. De besmettingscijfers dalen weliswaar weer, maar de invloed van oplopende besmettingen is altijd pas na enige tijd merkbaar in de ziekenhuizen. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondagmiddag 533 coronapatiënten, het hoogste aantal sinds 18 juni. Dit blijkt uit cijfers van het LCPS (Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding).

Het is nog wel veel rustiger dan tijdens de vorige besmettingspiek, eind april lagen meer dan 2.700 coronapatiënten in het ziekenhuis. De afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld 81 patiënten opgenomen vanwege covid-19, van wie 13 op de intensive care. Dit is ruim 2 keer zoveel als een week eerder, toen werden gemiddeld 35 patiënten per dag opgenomen, 32 in de kliniek en 3 op de ic. Het LCPS verwacht dat de toename zeker deze week nog aanhoudt.

Versoepeling lockdown in Suriname

De strikte coronaregels in Suriname zijn dit weekend wat minder streng geworden. De avondklok gaat om 9 uur in plaats van om 6 uur, en bijeenkomsten van 10 personen zijn toegestaan, dat maximum was 5. Middelbare scholieren mogen weer naar school, vooralsnog alleen om toetsen te maken. Sinds april liepen het aantal positieve testen snel op, begin juni werd een voorzichtige daling ingezet. De sterftecijfers dalen ook met 34 procent op weekbasis, maar blijven relatief hoog. Suriname meldde, met minder dan 600 duizend inwoners, de afgelopen week 21 sterfgevallen.

Ondanks daling besmettingscijfers in Nederland nog relatief hoog

De besmettingscijfers dalen snel in Nederland. De afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld 6.454 besmettingen gemeld, vorige week nog ruim 10 duizend per dag. Op zondag meldde het RIVM 4.665 positieve testen. Vergeleken met veel Europese landen zijn de cijfers nog wel erg hoog. Hierdoor verscherpen Noorwegen en Bulgarije de regels voor Nederlandse reizigers. In Noorwegen moeten niet volledig gevaccineerde reizigers tien dagen in quarantaine.

Bij aankomst in Bulgarije moeten ook gevaccineerde reizigers uit Nederland voortaan een negatieve test laten zien. In de EU zagen alleen Spanje en Cyprus de afgelopen week hogere cijfers dan de 260 besmettingen per 100 duizend inwoners in Nederland. Ook in het Verenigd Koninkrijk testen nog meer mensen positief dan in Nederland. In Frankrijk lopen de cijfers snel op, het aantal positieve testen verdriedubbelde bijna in een week tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden