nieuwscoronavirus

Minder besmettingen gemeld dan vorige week

Voor het eerst in ruim twee weken zijn er minder nieuwe besmettingen in een week gemeld dan de week daarvoor. Het RIVM meldt net als gisteren minder dan 10 duizend positieve testen. Het weekgemiddelde daalt voor de vijfde dag op rij.

Serena Frijters

De afgelopen week zijn er in Nederland 421 besmettingen gemeld per 100 duizend inwoners. Dit is nog steeds ver boven 250 waarboven het risiconiveau ‘Zeer ernstig’ geldt, maar beduidend lager dan de 472 eerder deze week.

Het RIVM meldt 9.108 nieuwe besmettingen, gisteren waren dit er 9.880. De dagcijfers schommelen soms sterk, zeker rond het weekend. Tijdens de feestdagen zal dat effect nog sterker zijn. De weekcijfers geven daarom een beter beeld van de trend. De afgelopen week zijn er ruim 73 duizend besmettingen gemeld, 4 procent minder dan een week eerder. Dit is voor het eerst sinds 11 december dat het aantal besmettingen op weekbasis daalt.

De meeste besmettingen zijn deze week gemeld in de Utrechtse gemeenten Bunschoten en in Barneveld en Renswoude in de Gelderse Vallei. Daarna volgen de Limburgse gemeenten Weert en Bergen. Elk van deze gemeente meldde meer dan duizend besmettingen per 100 duizend inwoners deze week, dat wil zeggen dat minstens 1 op de 100 inwoners positief is getest de afgelopen zeven dagen.

De cijfers over nieuwe besmettingen geven deze week mogelijk een minder goed beeld van het verloop van de uitbraak. De afgelopen week was het druk in de teststraten, dit kan ervoor zorgen dat er nu meer besmettingen worden gemeld zonder dat het virus zich sneller verspreidt. Aan de andere kant zijn er tijdens de feestdagen misschien juist weer minder mensen naar de teststraat gegaan. Vandaag zijn er vanwege de weersomstandigheden meerdere teststraten gesloten, dit kan de komende dagen voor een vertekend beeld zorgen.

In het ziekenhuis neemt de drukte nog toe. Het aantal coronapatiënten op de ic is nu 631, het hoogste aantal sinds begin mei. Mogelijk worden patiënten vanwege de feestdagen later ontslagen uit het ziekenhuis, maar er zijn ook de afgelopen week gemiddeld ruim 300 nieuwe patiënten per dag opgenomen. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het LCPS meldt dat er op zondagmiddag 2.428 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen, 79 meer dan op zaterdag. 631 patiënten zijn opgenomen op de intensive care, de overige 1.797 patiënten liggen op een reguliere verpleegafdeling. Gisteren lagen er 615 patiënten vanwege covid-10 op de ic. Er liggen 7 ic-patiënten in een Duits ziekenhuis, evenveel als op zaterdag. Voor andere aandoeningen dan corona liggen er nu 387 patiënten op de ic. In de afgelopen 24 uur zijn 13 patiënten verplaatst tussen de regio’s, waarvan 3 ic-patiënten.

Deze week meldde het RIVM in totaal 507 sterfgevallen. Vorige week waren dit er 443. Vandaag zijn er 29 sterfgevallen gerapporteerd, gisteren 49. Dit zijn alleen personen waar het virus met een test is vastgesteld, de werkelijke sterfte kan hoger zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden