Minder bancaire grootverdieners

In Nederland verdienden vorig jaar 27 bankiers meer dan een miljoen euro. Een flinke daling ten opzichte van voorgaande jaren.

AMSTERDAM - Samen kregen zij 22,6 miljoen euro aan salarissen en nog eens 17 miljoen euro aan bonussen. Daarbij kwam nog 11,6 miljoen euro aan uitgestelde variabele beloningen, zoals het verzilveren van opties.


Deze cijfers maakte de Europese banktoezichthouder EBA vrijdag bekend. Namen en rugnummers worden niet gegeven in het overzicht van de toezichthouder. Het aantal daalde in 2012 wel fors ten opzichte van een jaar eerder. In 2011 verdienden nog 36 bankiers in Nederland meer dan een miljoen euro. Dat betekende toen ook al een daling: in 2010 waren dat nog 43 bankiers.


Van de 27 bankiers die nu nog meer dan een miljoen verdienen, zijn er zes zakenbankier, drie zitten in categorie retail en zes zijn vermogensbeheerder. Twaalf vallen in een heel andere categorie, zoals ict-specialisten. Gemiddeld streken zij een salaris op van 1,46 miljoen euro. Dat is ruim twee ton minder dan in 2010.


De daling in Nederland ging tegen de trend in. In heel Europa steeg het aantal bankiers dat meer dan een miljoen verdiende, van 3.175 naar 3.530. Van hen werkt het overgrote deel (2.711) in Groot-Brittannië. Daaronder zit mogelijk ook een fiks aantal Nederlanders dat in dienst is van de grote zakenbanken in de City van Londen.


In Groot-Brittannië steeg het aantal miljoenplus-verdieners vorig jaar met 11 procent. In Duitsland verdienden 212 bankiers meer dan een miljoen, in Frankrijk 177, in Italië 109 en in Spanje 100.


De EBA constateerde ook dat de bonussen van bankiers in veel gevallen ruim boven de nieuwe Europese norm van maximaal een jaarsalaris zitten die de EU dit najaar heeft ingesteld. Daar is in Nederland geen sprake van. Hier liggen de bonussen gemiddeld op 76 procent van de vaste beloningen. Dat is overigens ruim boven de maximumnorm van 20 procent die Dijsselbloem in 2015 wil invoeren.


In Groot-Brittannië en Frankrijk lagen de variabele beloningen zoals bonussen in 2012 drie tot vier keer zo hoog als de salarissen. In Duitsland was dat ruim twee keer. De Nederlandse Vereniging van Banken greep de cijfers van de EBA meteen aan om nog eens een pleidooi te houden tegen een verdere beperking van de bonussen in Nederland.


'Nederlandse banken lopen in Europa voorop met het vrijwillig beperken van de variabele beloning. Alleen in Portugal zijn de bonussen in verhouding tot de salarissen nog lager', aldus een woordvoerder van de bankiersvereniging.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden