Minder asielzoekers naar Nederland

Het aantal mensen dat in Nederland asiel vraagt, neemt af. In het eerste half jaar zijn er ongeveer 4600 asielverzoeken ingediend, 14 procent minder dan in het laatste half jaar van 2006....

ANP

Tussen januari en juli daalde ook het aantal aanvragen voor een reguliere verblijfsvergunning voor werk, studie of gezinshereniging en wel met 31 procent. Volgens het kabinet is een van de redenen de strengere aanpak van misbruik van de reguliere toelatingsprocedure.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft daartoe twee loketten ingericht waar kansloze aanvragen direct worden afgewezen en de betrokkene indien nodig gelijk aan de vreemdelingenpolitie kan worden overgedragen. Die kan hem vervolgens vastzetten om uitzetting voor te bereiden.

Veel vreemdelingen die een reguliere verblijfsvergunning willen krijgen, moeten in hun land van herkomst een machtiging voorlopig verblijf hebben aangevraagd. Ook het aantal aanvragen daarvoor is gedaald, met 5 procent ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar.

Uit het rapport van het kabinet blijkt verder dat de bezetting van de locaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vrijwel gelijk is gebleven. Daar verblijven nu in totaal 23.500 mensen. In de afgelopen jaren daalde de bezetting, maar die kwam tot stilstand door de pardonregeling voor een oude groep asielzoekers. In de opvang zitten naar schatting 14.000 mensen die onder het pardon vallen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden