Minder as, maar meer lava

De Eyjafjallajökull lijkt de luchtvaart minder tot last. Maar houdt de naburige, grotere Katla zich wel koest?..

Amsterdam De Eyjafjallajökull is nog lang niet tot bedaren gekomen, hoewel de vulkaan in het zuiden van IJsland minder as uitbraakt dan voorheen. Er worden evenwel nog steeds bevingen gemeten rondom de vulkaan. Die wijzen erop dat de aarde op deze plek nog niet tot rust is gekomen.

‘Dat de vulkaan minder as produceert, is gunstig voor de luchtvaart’, zegt Andy Hooper, een vulkanoloog aan de TU Delft die enkele weken geleden nog op de flanken van de Eyjafjallajökull stond. Volgens hem kan aan de omvang van de bevingen rond een vulkaan worden afgelezen of die weer stabiel wordt. Dat is op IJsland nog niet het geval.

Wetenschappers op IJsland meldden dinsdag dat er meer lava uit de vulkaan lijkt te komen. ‘We kregen maandagavond te horen dat er meer lava is te zien’, zei Sigtrudur Arsndottir van het IJslandse meteorologisch instituut. Waarnemingen vanuit vliegtuigen bevestigen dat er minder as ontsnapt. De pluim die uit de Eyjafjallajökull opstijgt, heeft nog maar een hoogte van minder dan drieduizend meter. De afgelopen dagen reikten de aswolken twee keer zo hoog.

IJslandse meteorologen kunnen nog niet zeggen of hiermee de problemen voor de luchtvaart voorbij zijn. Op grotere hoogten heersen krachtige noordwestelijke winden, meldde meteoroloog Gudrun Nina Petterson dinsdag. Dat maakt het volgens haar moeilijk te bepalen wat de impact op het vliegverkeer zal zijn.

Grote onrust ontstond dinsdag na berichten dat een andere vulkaan op IJsland actief was geworden. De meldingen over Hekla bleken vals. Wetenschappers sluiten echter niet uit dat ook een naburige vulkaan, de Katla, tot uitbarsting komt. In de geschiedenis is het drie keer voorgekomen dat Katla actief werd na een eruptie van Eyjafjallajökull – in 926, 1621 en 1821.

Onderzoeker Jay Miller van de Texas A & M University spreekt van ‘een historisch toeval’. Katla kwam in dezelfde periode 22 keer op eigen kracht tot een uitbarsting, de laatste keer in 1918. De veel grotere Katla is tot meer geweld in staat. Metingen hebben uitgewezen dat er voorlopig niets te vrezen valt. ‘Er is geen seismische activiteit en de vulkaan breidt zich niet uit’, melden IJslandse onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.