Miltvuur

WAT aanvankelijk een onbeduidend voorval in Florida leek, heeft zich in de Verenigde Staten in een week tijd ontwikkeld tot een serieus te nemen bedreiging....

Ook in ons land is angst voor terreur een onderwerp van gesprek geworden; de dreigbrief over het opblazen van tunnels legde onlangs het verkeer in de Randstad uren plat en deze week joegen zieke grappenmakers hun omgeving de stuipen op het lijf met de verzending van nep-miltvuurbrieven. Niets om al te zeer door van slag te raken, en dat is dan ook niet gebeurd, maar het is niet moeilijk te bedenken hoe de stemming kan omslaan zodra sporen van miltvuur wél worden aangetroffen.

De lastige opgave voor de overheid is twee doelen na te streven die op gespannen voet met elkaar kunnen komen: paniek onder de bevolking de kop indrukken én passende maatregelen nemen om bedreigingen van de volksgezondheid tegen te gaan. Die preventieve acties, zoals de sluiting van het Huis van Afgevaardigen, kunnen soms zo drastisch zijn dat de eerste doelstelling, angst onder de bevolking wegnemen, in gevaar komt.

In dat licht is het interessant dat de Amerikaanse Senaat wel openblijft, al zijn ook daar, net als in het Huis, sporen van miltvuur gesignaleerd. Die houding van de Senaat ontneemt de verzenders van de brieven niet alleen het genot van een nog grotere verstoring van het politieke leven, maar past ook beter bij de boodschap die het Amerikaanse volk te horen krijgt: ga door met het leiden van een normaal leven.

Dat bestaan speelt zich af in een risicomaatschappij, waarin de technologische ontwikkeling als onvermijdelijk bijproduct heeft dat rampen een ongekend grote omvang kunnen hebben. De aanslagen van 11 september maakten ons pijnlijk bewust van het feit dat die rampen niet alleen door nalatigheid, maar ook door doelbewust handelen kunnen worden veroorzaakt. Een volgend, even pijnlijk besef is dat pogingen ter voorkoming van calamiteiten altijd tekort zullen schieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden