Milosevic zou volk op akkoord voorbereiden

President Slobodan Milosevic is het Joegoslavische volk beetje bij beetje aan het voorbereiden op het einde van de oorlog in Kosovo en een akkoord met het Westen....

NYTAFPAP en Reuters

Milosevic heeft zich voorzichtig uitgelaten over het voorstel dat de G- 8, de zeven belangrijkste industrielanden en Rusland, donderdag naar voren hebben gebracht. Hij zei dat directe onderhandelingen zouden kunnen leiden tot een 'rechtvaardige oplossing' van alle openstaande kwesties, maar eist dat de NAVO eerst de luchtaanvallen staakt.

Milosevic stemde ook in met de komst van een humanitaire delegatie van de VN naar Kosovo. De VN-waarnemers moeten onderzoeken hoe de terugkeer van de vluchtelingen na afloop van de oorlog kan worden georganiseerd.

'Veel waarnemers in Belgrado voelen dat Milosevic deze week een oplossing zal accepteren voor Kosovo, inclusief het toestaan van NAVO-troepen', schreef hoofdredacteur Bratislav Grubacic van het persbureau VIP. Sinds de ontslagen vice-premier Vuk Draskovic vorige week opriep tot een internationale troepenmacht in Kosovo, wordt het onderwerp openlijk besproken in de gecensureerde Joegoslavische pers.

Volgens een peiling in de krant Politika zullen de meeste Joegoslaven de aanwezigheid van een ongewapende VN-strijdmacht in Kosovo steunen, mits er geen NAVO-landen aan deelnemen. Gewapende VN-troepen zijn voor 58 procent aanvaardbaar.

Zoran Djindjic, de belangrijkste Servische oppositieleider, voorspelde gisteren dat het conflict binnen een paar dagen voorbij zal zijn. Hij denkt dat internationale troepen Kosovo zullen bezetten.Djindjic zei vanuit zijn schuilplaats in Montenegro dat als Milosevic aan de macht blijft, Servië geen kans heeft en 'het Irak van Europa' wordt.

Verdeeldheid UCK

Het Kosovo Bevrijdingsleger UCK reageerde verdeeld op het principe-akkoord van de G-8. In de Albanese stad Kukes werd het akkoord enthousiast onthaald, terwijl het in Tirana verworpen werd. 'Het garandeert geen harde oplossing voor de problemen en een einde aan de tragedie in Kosovo', aldus een UCK-woordvoerder in Tirana.

Beschietingen

De NAVO heeft gisteren de industriestad Nis in het zuiden van Servië beschoten. Daarbij werden het belangrijkste ziekenhuis van Nis, een markt in het centrum en het belangrijkste universiteitsgebouw getroffen. Ten minste vijftien mensen kwamen om het leven en zeventig raakten gewond, van wievijftig met zwaar letsel. Dat heeft de burgemeester van Nis, Zoran Zivkovic, verklaard. 'Er zijn geen militaire doelen binnen een straal van een kilometer', aldus de burgemeester.

De NAVO heeft gezegd geen enkele aanwijzing te hebben dat een van haar toestellen het ziekenhuis en de markt heeft bestookt. Generaal Jertz van de NAVO zei in Brussel dat slechts een steunzender van de radio en het vliegveld van Nis zijn bestookt.

De Servische vice-premier Milovan Bojic, die voor het verwoeste ziekenhuis van Nis stond, beschuldigde de NAVO van genocide en vroeg zich af hoe het mogelijk was dat het Westen vrede zocht. 'Dit is niet zomaar een ongeluk van de NAVO-luchtmacht. Dit is een geplande actie om onze natie te verwoesten.'

Speciale gezanten VN

De Zweedse oud-premier Carl Bildt en de Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken Eduard Kukan zijn door de Verenigde Naties aangesteld als hun speciale gezanten voor de Balkan. Dit is vrijdag bekendgemaakt in een brief die secretaris-generaal Kofi Annan aan de Veiligheidsraad heeft gestuurd. Bildt en Kukan worden onmiddellijk ingeschakeld bij het proces om een vreedzame oplossing van de crisis om Kosovo te vinden, zei Annan in New York. 'We zijn daarmee slechts iets vooruitgekomen en wij hebben de medewerking nodig van alle betrokkenen. President Jeltsin van Rusland heb ik beloofd dat mijn team zeer, zeer nauw met Moskou zal samenwerken.'

VS geven extra geld leger

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren 13 miljard dollar extra geld uitgetrokken voor het leger. President Clinton had slechts gevraagd om zes miljard dollar, maar de Republikeinen vonden dat er meer geld nodig was om de paraatheid van de strijdkrachten te garanderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden