Milosevic wil referendum over internationale rol in Kosovo

De Joegoslavische president Milosevic heeft donderdag voorgesteld dat het Servische volk per referendum beslist of internationale bemiddelaars mogen deelnemen aan besprekingen over de toekomst van Kosovo....

REUTERS; AP; AFP

Reuters, AP, AFP

BELGRADO

Milosevic weigert internationale bemiddeling, omdat Kosovo volgens hem een interne aangelegenheid van Servië is. Het referendum-voorstel wordt door Albanese leiders in Kosovo dan ook opgevat als 'obstructie' door Belgrado. De Albanezen, die wel internationale bemiddeling eisen, zullen het referendum boycotten.

In een brief aan de Servische leiding zegt Milosevic ervan overtuigd te zijn dat de Serviërs het eens zijn met zijn Kosovo-beleid. 'De vraag of dit waar is of niet kan alleen worden beantwoord door de burgers', aldus de brief.

Volgens Milosevic moet de referendumvraag luiden: 'Aanvaardt u de deelname van buitenlandse vertegenwoordigers in de oplossing van de problemen in Kosovo?' De Servische president Milutinovic steunt het idee. De Servische regering zal naar verwachting spoedig een datum aankondigen voor het referendum.

Over de uitslag bestaat weinig twijfel. De meeste Serviërs vinden dat hun land door het Westen onrechtvaardig wordt behandeld en zien Kosovo als een onlosmakelijk deel van Servië. In de staatsmedia wordt al wekenlang gefulmineerd tegen 'buitenlandse inmenging'.

Westerse waarnemers speculeren dat Milosevic met het referendum zijn volk medeverantwoordelijk wil maken voor de dreigende internationale sancties. De internationale gemeenschap heeft Milosevic tot 25 april de tijd gegeven om besprekingen te beginnen over autonomie voor Kosovo, dat voornamelijk wordt bewoond door Albanezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden