Milosevic retireert

DE SERVISCHE president Slobodan Milosevic heeft voor een leuke Sinterklaas-surprise gezorgd. Want de concessies die het Servische regime heeft aangekondigd lijken een overwinning voor de verenigde oppositie, wier aanhang al bijna drie weken lang elke dag de straat opgaat....

Ten tweede zijn enkele politici uit de stal van Milosevic van het toneel verdwenen; het betreft de leider van de Servische Socialisten in de belangrijke industriestad Nis, waar de verkiezingsoverwinning van de oppositie, net als in Belgrado, ongeldig werd verklaard. Ontslag nam ook minister van Informatie Tijanic, formeel verantwoordelijk voor het verbod van radio B-92. Bij het bekend maken van zijn ontslag distantieerde Tijanic zich echter juist van het respressieve mediabeleid in Servië.

Milosevic' voornaamste concessie houdt in dat het hooggerechtshof zich gaat uitspreken over het ongeldig verklaren van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 17 november. Vijf leden van dit hooggerechtshof hadden al openlijk geprotesteerd tegen het annuleren van de uitslagen door lagere rechters. Er zijn dus geen profetische gaven voor nodig om te voorspellen tot welke conclusie de constitutionele rechters in Belgrado zullen komen: de oppositionele coalitie Zajedno blijkt de gemeenteraadsverkiezingen alsnog te hebben gewonnen.

Betekent deze de facto capitulatie ook dat Milosevic' eigen machtspositie wankelt? Dat is absoluut niet gezegd. Zijn populariteit is in enkele weken weliswaar behoorlijk afgenomen, maar de kern van zijn huismacht (op het platteland en onder de industriearbeiders) is nog intact. Bovendien heeft hij zijn terugtocht weer even pervers als meesterlijk geregisseerd. Formeel heeft de president immers niets met de tegenstrijdige rechterlijke uitspraken over de verkiezingsuitslag te maken? Dus is ook zijn positie niet in het geding.

Voor de oppositie kan de verleiding groot zijn om door te gaan tot de machtsvraag is beslecht. Dat verlangen is begrijpelijk, maar buitengewoon onverstandig. De mede dankzij Amerikaanse en Europese druk tot stand gebrachte jongste tournure van Milosevic bevestigt het bestaansrecht van onafhankelijke media en opent op afzienbare termijn de weg naar een democratische machtswisseling. Die winst is de moeite van het incasseren waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.