Milosevic-partij wil president Servië afzetten

De Socialistische Partij van Servië (SPS) van Slobodan Milosevic heeft zich donderdag achter een initiatief geschaard om president Boris Tadic van Servië af te zetten....

ANP

Dit meldt het onafhankelijke Belgradose radio- en tv-station B92. Het initiatief tot afzetting was onlangs gelanceerd door de Servische Radicale Partij (SRS) van Vojislav Seselj.

SPS en SRS zijn kwaad over het feit dat Tadic de Serviërs in Kosovo heeft opgeroepen deel te nemen aan de parlementsverkiezingen die het VN-bestuur op 23 oktober laat houden in de Servische provincie. Nationalistische kringen in Servië vinden dat de gang naar de stembus moet worden geboycot.

Het VN-bestuur van Kosovo werd in 1999 afgedwongen door NAVO-bombardementen. De buitenlandse aanwezigheid moest de etnische Albanezen beschermen tegen leger en politie van Milosevic. Sindsdien zijn Serviërs in Kosovo hun leven niet meer zeker. Bij etnische rellen in maart vielen negentien doden en meer dan negentig gewonden.

29 Servisch-orthodoxe kerken en kloosters werden in brand gestoken, evenals bijna achthonderd huizen. Servische gemeenschappen die op hulp van het VN-bestuur UNMIK of de door de NAVO geleide vredesmacht KFOR wachtten, werden volgens onderzoek van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch urenlang aan hun lot overgelaten.

De Servische regering van premier Kostunica is tegen deelname van de Serviërs aan de verkiezingen in Kosovo, omdat de internationale gemeenschap geen garanties kan geven voor hun veiligheid. Tadic was dat standpunt in eerste instantie ook toegedaan, maar veranderde onder druk van het Westen van mening. Het Westen wil een geloofwaardige verkiezingsuitslag in Kosovo, met de deelname van alle bevolkingsgroepen.

Voor het Servische parlement in Belgrado hebben woensdag duizend Serviërs gedemonstreerd tegen de oproep van Tadic. Tadic is de leider van de Democratische Partij (DS), die in 2000 deel uitmaakte van de Servische oppositiebeweging die Milosevic ten val bracht. Milosevic en Seselj zitten nu allebei in een VN-cel in Scheveningen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden