Milosevic lijkt bereid te zijn tot concessies

De Servische president Milosevic lijkt langzaamaan te wijken voor de eis van de internationale gemeenschap en de tienduizenden demonstranten om de overwinning van de oppositie bij de gemeenteraadsverkiezingen in Belgrado en dertien andere grote steden te erkennen....

BART RIJS

Van onze correspondent

Bart Rijs

BELGRADO

De Griek sprak zondag zowel met de leiders van de oppositiecoalitie Zajedno (Samen) als met Milosevic. Ik denk er bereidheid bestaat tot discussie, zei Pangalos. Maar het staatspersbureau Tanjug herhaalde het officiële standpunt dat het conflict alleen kan worden opgelost binnen de Servische instellingen - een teken dat Milosevic de bemiddelingspoging van de Griekse diplomaat niet erg op prijs stelde.

De onafhankelijke Belgradose pers bericht dat hoge functionarissen van de partijen van Milosevic en zijn vrouw Mirjana Markovic in het geheim hebben besloten de verkiezingsresultaten van 17 november te erkennen.

Maar een officiële verklaring is uitgebleven. Wellicht probeert Milosevic de politieke onrust in te dammen met druppelgewijze concessies in combinatie met het inzetten van de politie.

De Servische president loopt het risico dat de Verenigde Staten en de Europese Unie strafmaatregelen nemen als hij blijft weigeren toe te geven.

De VS overwegen het verbreken van alle handelsrelaties met Servië en Montenegro. Als een waarschuwing krijgt de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT voorlopig geen landingsrechten.

Twee vice-premiers van de Servische regering ontvingen zaterdag een delegatie van de protesterende studenten.

De Servische regering is het eens met de noodzaak dat de wil van de kiezer zoals die tot uiting is gekomen in de plaatselijke verkiezingen volledig moet worden gerespecteerd, heette het in de verklaring na afloop.

De studentenleiders zeiden dat tot hun verassing beide ministers bijna meteen met al hun eisen hadden ingestemd - zelfs met de erkenning van de overwinning van de oppositiecoalitie in Belgrado en de andere steden.

Volgens hardnekkige geruchten bereidt Milosevic een zuivering van zijn partij en het staatsapparaat voor. De zeer onpopulaire Servische premier Mirko Marjanovic, de directeur van de gehate staatstelevisie Dragoljub Milanovic en de rector van de Belgradose universiteit Dragutin Velickovic zouden de meest prominente slachtoffers zijn. Met de vervanging van enkele hardliners door nieuwe gezichten wil Milosevic zich een hervormingsgezind imago aanmeten.

Maar de oppositie is niet tevreden met de halfslachtige manoeuvres van de Servische president. Oppositieleider Zoran Djindjic maakte duidelijk dat de Zajedno-coalitie elk compromis zal verwerpen dat het politieke leven van het regime van Milosevic verlengt.

Ondertussen gaat het kat-en-muisspel tussen de demonstranten en de oproerpolitie op straat door. Maar zowel de oppositie als de politie doen hun best om incidenten te voorkomen en de sfeer is opgewekt. Zondag liepen er in de demonstratie vier schapen mee die de overgebleven aanhangers van Milosevic moesten verbeelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden