Milosevic krijgt zijn stroman toch verkozen

BELGRADO..

BART RIJS

Van onze correspondent

Bart Rijs

Servië heeft toch een president gekregen: minister van Buitenlandse Zaken Milan Milutinovic. De stroman van de Joegoslavische president Milosevic kreeg bijna 60 procent van de stemmen. Maar zijn rivaal, de extreem-nationalistische Vojislav Seselj, beweert dat de partij van Milosevic fraude heeft gepleegd om de wettelijke vereiste opkomst van 50 procent te halen.

De Servische kiescommissie, die wordt benoemd door de regering, maakte maandag bekend dat de opkomst groot genoeg was. Van de kiesgerechtigden was 50,53 procent gaan stemmen. 'Dit betekent ongetwijfeld dat de Servische presidentsverkiezingen een succes zijn', verklaarde voorzitter Rodic.

In het voormalige gebouw van het Centrale Comité knalden de champagnekurken al in de nacht van zondag op maandag. Daar vierde de partij van Milosevic de overwinning. 'Dit is voor ons een grote dag', sprak de nieuw gekozen president het juichende partijvolk toe. 'De verkiezingen zijn voorbij. Nu kunnen we aan het werk.'

Milutinovic haalde een overtuigende overwinning op Seselj, die nog geen 40 procent van de stemmen kreeg. 'De populariteit van Seselj heeft een flinke deuk gekregen door de lastercampagne van de staatstelevisie', verklaarde politiek analist Bogoslavjevic. 'Ondertussen verzamelde Milutinovic nieuwe stemmen met zijn beloftes om de boeren hun belastingen kwijt te schelden en Serviërs uit Bosnië een dubbel staatsburgerschap te geven.'

Hoewel Seselj heeft gezegd dat de verkiezingen doorgestoken kaart zijn, weigert hij op te roepen tot protesten. Zijn Radicale Partij zal het Servische parlement vragen een commissie in te stellen om de vermeende fraude te onderzoeken. Volgens de verkiezingsstaf van de Radicalen lag de opkomst rond de 47 procent en heeft de partij van Milosevic 300 duizend stemmen gestolen.

Uit berekeningen van het Centrum voor Vrije Verkiezingen en Democratie (CESID), een onafhankelijke waarnemersgroep, zou blijken dat het opkomstpercentage inderdaad net onder de vijftig lag. 'Milosevic kwam 100 duizend kiezers tekort,' meende Cesid-analist Zoran Lukic. 'Zo'n klein aantal is relatief makkelijk te vervalsen.'

De Europese Veiligheidsorganisatie OVSE had niet meer dan dertien waarnemers naar Servië gestuurd. 'We hebben fouten gezien in alledrie de verkiezingsrondes, en gisteren weer,' zei een OVSE-woordvoerder.

Maar Milosevic gokt erop dat de internationale gemeenschap de andere kant zal opkijken. Seselj verwerpt het vredesakkoord in Bosnië, heeft de etnische zuivering van de Albanese minderheid in Kosovo aangekondigd en geldt als een gevaar voor de stabiliteit in de Balkan. Robert Gelbard, de Amerikaanse gezant voor de Balkan, kwalificeerde Seselj als een fascist met wie de Verenigde Staten niets te maken willen hebben.

Milutinovic is de man van de status quo. Hij heeft zijn hoge positie te danken aan zijn loyaliteit aan Milosevic en zal diens politiek voorzetten. Maar Milutinovic is ook een behendig diplomaat die zijn contacten in het buitenland zal aanwenden om iets te doen aan het internationale isolement van Servië.

Milosevic heeft in iets meer dan een jaar tijd vier verkiezingen overleefd en blijft de sterke man van Joegoslavië. De komende vier jaar kan hij weer zijn gang gaan, maar hij staat voor enorme problemen: de Albanezen in Kosovo worden steeds opstandiger, de economie verkeert in een diepe crisis en het land gaat nog altijd gebukt onder internationale financiële sancties.

Pagina 9: Commentaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden