Milosevic krijgt slechts bijrol in verdediging

De aan Slobodan Milosevic toegewezen advocaten krijgen de regie in diens verdediging voor het Joegoslavië-Tribunaal. Voor de Joegoslavische oud-president is slechts een bijrol weggelegd....

Van onze verslaggever

De advocaten, Steven Kay en Gillian Higgins, krijgen als taak 'vast te stellen hoe de zaak van de verdachte moet worden gepresenteerd'. Zij zullen bepalen welke getuigen opgeroepen worden, en zullen hen vervolgens ondervragen. In de vorige fase van het proces deed Milosevic alle verhoren.

Volgens het vrijdag gepubliceerde besluit van het hof zullen de advocaten het verloop van de zaak met de verdachte bespreken en diens wensen horen, 'daarbij zich het recht voorbehoudend te bepalen welke koers moet worden gevolgd'. Milosevic mag, als de rechters daarvoor toestemming geven, aanvullende vragen stellen aan getuigen.

Milosevic noemde het donderdag een 'schandaal' dat hem het recht wordt ontnomen zichzelf te verdedigen. De aanklagers hadden aangevoerd dat zulks in diverse nationale rechtssystemen niet ongewoon is. Zo krijgen in Engeland en Schotland soms verkrachters een verplichte advocaat, omdat zij de verhoren misbruiken voor verdere vernedering van hun slachtoffers. Milosevic noemde die vergelijking absurd. De oud-president heeft nooit kritiek gekregen op zijn bejegening van getuigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden