Milosevic is niet gekidnapt, maar slechts 'doorgevoerd'

Nederlandse advocaten hebben donderdag in een kort geding voor de rechtbank in Den Haag de onmiddellijke vrijlating van Milosevic geëist....

Van onze verslaggeefter

Milosevic is onrechtmatig op gezag van het Joegoslavië-Tribunaal uit zijn cel in Belgrado gehaald, betoogden de advocaten N. Steijnen, E. Olof en E. Hummels.

De hoogste rechter in Joegoslavië had immers nog geen uitspraak gedaan over zijn uitlevering. Tevens is juridisch bepaald dat iedereen beroep mag doen op de rechter voordat hij wordt uitgeleverd.

Landsadvocaat C. Bitter benadrukte echter dat Nederland zich als lidstaat van de VN heeft verplicht 'besluiten die door de Veiligheidsraad worden genomen, zoals het instellen van het Tribunaal, uit te voeren'. Bovendien heeft Nederland Milosevic alleen 'doorgevoerd'. Dat het Hof onrechtmatig is, werd aldus weerlegd door de landsadvocaten. Zij wezen erop dat de rechtmatigheid al eerder vergeefs was aangevochten.

De landsadvocaat verwees naar Pinochet in zijn repliek op het betoog van de advocaten dat een voormalig staatshoofd immuniteit zou genieten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden