Milosevic' concessies

DE SERVISCHE LEIDER Milosevic heeft een grote concessie gedaan aan de betogers die hem al bijna twee maanden onder druk zetten....

In de salamitactiek waarmee Milosevic langzaam maar zeker tegemoet komt aan de eisen van de oppositie, is dit een grote stap. Het bestuur over de hoofdstad Belgrado geeft Milosevic' tegenstanders een machtsbasis van waaruit ze zijn bewind verder kunnen ondermijnen.

De oppositie en de westerse regeringen die de betogers steunen, hebben terecht uiterst voorzichtig gereageerd op de nieuwste concessies van de Servische leider. Milosevic is in de afgelopen jaren te onbetrouwbaar en te koppig gebleken om nu voetstoots aan te nemen dat hij heeft gecapituleerd.

Ook na de uitspraak van de kiescommissies biedt de juridische chaos rond de verkiezingsuitslagen het regime nog voldoende gelegenheid om blokkades op te werpen en zo tijd te winnen. Dat is de strategie waar Milosevic nog steeds zijn hoop op heeft gevestigd. Ten onrechte. Het verloop van de strijd tussen bewind en betogers heeft aangetoond dat steeds nieuwe concessies het vuur van het protest juist aanwakkeren.

Of Milosevic er nu in slaagt om de oppositie de volledige overwinning te onthouden of niet, de macht is hem onherroepelijk aan het ontglippen. In de politieke top van het Servische bewind heerst grote onenigheid over de te volgen koers. Zoals in iedere revolutionaire situatie beginnen sommige van Milosevic' trouwe vazallen bang te worden dat ze worden meegesleept in de val van de leider.

Een gewelddadig optreden van Milosevic' politie tegen de betogers lijkt uitgesloten. Dat is mede te danken aan de harde woorden die dezer dagen in de westerse hoofdsteden worden gesproken. De failliete economie van Milosevic kwam na vier jaar van sancties wegens de oorlog in Bosnië eindelijk in aanmerking voor westerse steun. Hij heeft veel te verliezen bij hernieuwde internationale isolatie.

Voor het eerst in tien jaar is de onoverwinnelijk geachte Servische leider kwetsbaar gebleken. In de politieke cultuur van de Balkan, waar een democratisch machsevenwicht vooralsnog een vreemd concept is, leidt een dergelijk vertoon van zwakte doorgaans alleen maar tot een hardere inzet van de tegenstander.

Zoran Djindjic, de oppositieleider die burgemeester van Belgrado wordt, heeft al overmoedig aangekondigd dat hij in zijn nieuwe functie een 'nog ernstiger confrontatie' zal aangaan met Milosevic. Met de laatste concessies van het bewind is de politieke strijd dus nog lang niet ten einde. Het toegeven van nu is hoogstens, in de woorden van een waarnemer in Belgrado, 'het einde van het begin van het einde' van Milosevic' heerschappij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden