Milner als lekkerste getest? Dat zien we nog wel

Witteman heeft iets gelezen

Er is veel groot onrecht op de wereld. Daar kan ik niets tegen doen, dus daarom bijt ik me geregeld vast in kléin onrecht, in het genre 'mens, waar maak je je druk om?' Het zal de leeftijd wel wezen, zegt men dan. Het is altíjd de leeftijd, vooral bij vrouwen.

Hoe dan ook: een maand of twee geleden kreeg ik in deze krant een paginagrote advertentie onder ogen. Afgebeeld was een frisse jonge vrouw in een wit hemdje. Ze heeft een stukje kaas in de hand en kijkt de lezer verleidelijk aan. Aan haar rechterzijde bevindt zich een hele, rechtopstaande Goudse kaas. Het gewone werk. Boven aan de pagina staat: 'Nationale kaastest 2014' en daaronder, in grote gele letters: 'MILNER ALS LEKKERSTE GETEST'.

Van verbijstering en ongeloof bleef mijn mond openhangen. Milner, moet u weten, is een tamelijk smaakloze lightkaas, nogal droog, nogal rubberig en op een onevenwichtige manier zout. Dat geeft op zich niets, zo ís lightkaas nu eenmaal. Sommige mensen hebben het er voor over iets te eten dat minder lekker is, omdat het minder calorieën levert. (tip: eet gewone, lekkere kaas, en schaaf die iets dunner.)

Maar hoe was die saaie Milner er in godsnaam in geslaagd een 'Nationale kaastest' te winnen? Enig speurwerk wees uit dat er nota bene ook diverse echte, goede kazen hadden meegedaan aan de test. De jury had bestaan uit een 'professioneel smaakpanel van foodbloggers'. Dat bleken zeven personen te zijn, van wie ik er niet één kende, maar dit terzijde. Het enige dat ik inmiddels van ze wist, was dat ze die tamelijk vieze Milner een 7,5 hadden gegeven, en allerlei uitstekende, echte kaas een schriel zesje. Wat was hier gebeurd? Waren hun smaakpapillen weggesleten van te veel akelige lightproducten? Mócht dit zomaar, het complete Nederlandse volk een dorre dieetkaas officieel als 'de lekkerste' in de maag splitsen?

Ik besprak de kwestie met culinaire collega's, stuk voor stuk min of meer landelijk bekend, en ook zij waren stomverbaasd. We belegden een nieuwe kaastest. Ja, dat deden we nu eens écht. Ons panel was een beetje groter dan dat van de 'Nationale kaastest', namelijk tien man. We testten dertien kazen in plaats van zeven. Dat deden wij blind, dus zonder te weten welke kaas we proefden. Ook kwam er geen alcohol of andere kunstmatig opgewekte gezelligheid aan te pas; water, brood en een schijfje komkommer, dat was alles.

Nou, daar komt-ie. Niemand gaf Milner een cijfer hoger dan een 3. Milner eindigde niet als winnaar, maar op 10 (er bestaan dus kazen die nóg minder lekker zijn dan Milner). De absolute winnaar was Remeker, een inderdaad uitstekende kaas die bij de 'nationale kaastest' een lullig zesje had gekregen. Dat u het weet.

Wat valt hier nu uit te concluderen? Smaken verschillen, jawel. Testpanels verschillen ook. Als je zeven mensen bij elkaar zet die niet zo van echte kaas houden, dan wint de lightkaas. Of bij dit alles sprake is van puur toeval? Ik hoop het maar.

Zijn die lightliefhebbers dan ook representatief voor de smaak van de doorsnee Nederlandse kaaseter?

Ik hoop van niet.

s.witteman@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.