Miljonairs van Numico kruipen uit hun schulp

Amsterdam Langzaam kruipen de vier bestuurders die dankzij babyvoedingsbedrijf Numico multimiljonair zijn geworden, weer uit hun schulp. Het viertal wist met de verkoop aan het Franse Danone samen 162 miljoen euro te verdienen....

De Indiër Niraj Mehra, die in de slipstream van topman Jan Bennink 23 miljoen euro verdiende, is sinds september 2009 bestuursvoorzitter bij het verpakkingsbedrijf Innoconcepts. De voormalige financiële man Jean-Marc Huet, die bij Numico 34 miljoen verdiende, is sinds 1 januari 2010 de nieuwe financieel directeur van levensmiddelenfabrikant Unilever. Chris Britton, die bij Numico 25 miljoen meekreeg, is sinds juni 2009 de baas van Findus, een internationale verkoper van bevroren vis.

Alleen degene die bij de overname van Numico de meeste persoonlijke kritiek te verduren kreeg – Jan Bennink – blijft nog altijd buiten beeld.

Bennink, die 80 miljoen euro opstreek met opties en aandelen, heeft nog geen nieuwe betrekking, vertelt zijn toenmalige woordvoerder. Wel houdt hij zich via zijn privéstichting bezig met de besteding van zijn miljoenenwinsten aan goede doelen.

Bennink houdt zich liever op de achtergrond. Laat staan dat hij zich nog publiekelijk uitlaat over zijn hoge verdiensten en de storm aan maatschappelijke kritiek die hij te verduren kreeg.

De miljoenendonatie aan de toenmalige bestuurders van Numico heeft het debat over topsalarissen drastisch beïnvloed. In een nieuwe gedragscode is al afgesproken dat een raad van commissarissen de beloning in aandelen en opties bij overnamen à la Numico moet kunnen begrenzen. Dat ging de Tweede Kamer nog niet ver genoeg. Het parlement nam deze maand een wet aan die optiewinsten bevriest bij een overname.

Maar of de maatregelen de ruimhartige toekenning van opties en prestatieaandelen weet te verdrijven, valt te betwijfelen. Juist het afgelopen jaar is de uitkering van nieuwe opties weer toegenomen, bleek dinsdag uit onderzoek van de Volkskrant.

Koploper in het binnenhalen van deze nieuwe opties is een ervaringsdeskundige van Numico. Niraj Mehra kreeg als topbestuurder van InnoConcepts ruim 10 miljoen nieuwe opties uitgekeerd. Daarvoor heeft hij echter wel 5 van zijn Numico-miljoenen in het bedrijf gestoken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden