Column

'Miljonairs, adopteer die 450 duizend mantelzorgers die nu op hun tandvlees lopen'

Als mantelzorgers en miljonairs elkaar weten te vinden, zouden ze daar allebei beter van worden, schrijft Malou van Hintum.

Beeld anp

De vier miljoen mantelzorgers die dankzij de hervorming van de langdurige zorg zichzelf nog meer dan nu moeten wegcijferen om het leven van de net niet allerkwetsbaarsten onder ons draaglijk te houden, die sleuren en sloven, die vaak overbelast zijn en tegen een burn-out aan zitten, die supernoodzakelijk werk doen dat hen alleen maar geld kost - gemiddeld 1.100 euro per jaar - , die mensen dus, worden keihard door onze overheid in de vrieskou gezet.

Mantelzorgcompliment
Ze krijgen hun 'mantelzorgcompliment' niet meer, een fooi van 200 euro per jaar. En omdat ze die in 2015 gaan verliezen, krijgen ze vanaf dan ook geen vrijstelling meer van de erfbelasting. Want je krijgt óf allebei, óf geen van beide. Da's logisch, he?

Nee. Dat is onrechtvaardig, oneerlijk, kwaadaardig zelfs. Het is schandalig om mensen die niet kunnen en niet willen staken - omdat het voor hen ondenkbaar en onmogelijk is om hun naasten in de steek te laten - ook nog eens financieel een hak te zetten. Deze mensen zouden op zijn minst de kosten die ze maken van de belasting moeten kunnen aftrekken. En genoeg geld moeten krijgen om af en toe vervanging in te kunnen huren, zodat ze even op adem kunnen komen en lekker vrij zijn.

Miljonairs
Omgerekend in dollars - waarom dollars? Omdat Amerikanen het wereldwijd hebben onderzocht - telde Nederland vorig jaar 99 duizend huishoudens die een miljoen of meer bezitten. Dat zijn er 12 duizend meer dan in 2011. Samen hebben ze 278 miljard euro vermogen. De miljonairsdichtheid in Nederland is 2,6 procent; wereldwijd is dat 0,9 procent. Deze 2,6 procent bezit 20 procent van het vermogen in ons land. Er zijn 149 Nederlanders die meer dan 100 miljoen dollar vermogen hebben. Samen bezitten ze 52 miljard euro. Aldus de Volkskrant van afgelopen dinsdag.

Cocktailparty
Waar zit dat geld? In aandelen, huizen, boten, auto's, kunst, juwelen. Gun ik dat die mensen niet? O jawel. Maar ik gun die mensen vooral een blik buiten hun goudgerande bestaan van elkaar opjutten en zichzelf vervelen bij de zoveelste cocktailparty.

Ik gun ze een beter imago - het zou toch jammer zijn om als graaier te boek te staan als niet alleen je manchetknopen, maar ook je hart van goud is.

Miljonairs, adopteer daarom de 450 duizend mantelzorgers die nu op hun tandvlees lopen. Doneer hun een bedrag waarvoor een man in bonis zich niet hoeft te schamen. Geen fooi, geen fortuin, maar een miljonairscompliment. Dan mag daarna die fles Krug open.

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @Malouvh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden